5 tipp a szobanövények helyes téli ápolására

Párásítás: A fűtött lakás levegője túl száraz, amit a növények rosszul viselnek, ezért tegyél alájuk a szokásosnál nagyobb alátétet, és állítsd őket kavicságyra, amire kevés vizet locsolsz. A cserepek ezáltal nem állnak vízben, a gyökerek nem fognak elrothadni, mégis biztosítva lesz a párás környezet.

[adsense_id=”1″]

Mosd le a leveleket: A téli időszakban mindennél fontosabb, hogy a növények elegendő fényt és oxigént kapjanak, ehhez pedig nagyon fontos, hogy a leveleik pórusai ne tömődjenek el. Legalább havonta egyszer állítsd őket a zuhany alá, és gyors, határozott mozdulatokkal fröcsköld le róluk a port. Ezáltal sokkal szebbet is fognak mutatni!

Permetezz: Ha épp nincs időd a zuhanyoztatásra, akkor permetezd rendszeresen a leveleket tiszta vízzel. Biztosan van otthon egy üres flakon, de ha nincs, akkor a nagyobb áruházakban, barkácsboltokban fillérekért kapsz spriccelős fejű műanyag flakont, amivel a vízpermetet eloszlathatod a leveleken, ami által a tisztítást és a párásítást is elősegíted. A csapvíz megfelelő, csak előbb forrald fel, majd hűtsd vissza szoba-hőmérsékletűre.

Szobanövény

Szobanövény

Tápoldat: A téli időszakban semmiképp ne adj tápoldatot a növényeidnek, ugyanis most jött el a pihenő számukra is, alvó fázisban vannak, nem növekszenek. Azokat a növényeket azonban, amelyek télen hoznak virágot, kéthetente egyszer ebben az időszakban is lásd el megfelelő tápoldattal, hiszen szüksége van rá, hogy a termését táplálni tudja.

Óvatosan szellőztess: Talán logikusnak tűnhet, hogy a virágokat az ablakba helyezd el, hiszen közel a fűtőtest, azaz meleg van, ráadásul még kellő mennyiségű fényt is kapnak. Arra azonban ügyelj, hogy olyan helyre kerüljenek, ahol nem éri őket huzat szellőztetéskor. A kényesebb növények ugyanis már akár néhány percnyi jeges szellőtől is megfázhatnak, és így ezután már minimális az esély arra, hogy majd megélik a tavaszt.


hunprobalazs