70 millió évvel ezelőtt fél órával rövidebb volt egy nap

A föld a dinoszauruszok idejének végén gyorsabban keringett, mint manapság, évente 372-szer forgott a jelenlegi 365-hez képest, a késő krétakori fosszilis puhatestű-kagylókról szóló új tanulmány szerint. Ez azt jelenti, hogy egy nap csak 23 és fél órát vett igénybe – mutatta ki az AGU Paleoceanography and Paleoclimatology folyóiratának új tanulmánya.

Az ősi puhatestű, a kihalt és vadul sokszínű csoport, amelyet rudista kagylónak hívnak, nagyon gyorsan nőtt, napi növekedési gyűrűket hozva le. Az új vizsgálat lézerekkel vett mintákat és a növekedési gyűrűket pontosabban tudták kiszámolni, mint az emberi kutatók mikroszkópokkal. A növekedési gyűrűk lehetővé tették a kutatók számára, hogy meghatározzák az egy évben eltöltött napok számát, és pontosabban kiszámítsák a nap hosszát 70 millió évvel ezelőtt. Az új mérés modelleket ad arról, hogy miként alakult ki a Hold és milyen közel volt a Földhöz.

Az új vizsgálat során elért nagy felbontás és az ősi állatok gyors növekedési üteme példátlan részleteket tárt fel az állat életéről és a víz körülményeiről, amelyekben egy nap töredéke alatt nőtt. “Napi körülbelül négy-öt adatpontunk van, és erre szinte soha nem jutottunk el a geológiai történelemben. Alapvetően egy napot tekinthetünk meg 70 millió évvel ezelőtt. Ez elég csodálatos” – mondta Niels de Winter, az új tanulmány vezető szerzője. A múlt éghajlati rekonstrukciói általában olyan hosszú távú változásokat írnak le, amelyek több tízezer éves skálán fordulnak elő. Az ilyen tanulmányok bepillantást nyújtanak az élőlények időbeli változásába, és képesek áthidalni az éghajlati és az időjárási modellek közötti szakadékot, ezáltal pedig mi is többet tudhatunk meg múltunkról, és bepillantást nyerhetünk saját emberiségünk történelmébe is.


hunprobalazs