A 21. század gyermekei a mobil és a televízió rabságába

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a mai gyermekek már úgy születnek meg, hogy egy külön képességük van arra, hogyan is kell használni a különféle elektronikai kütyüket.

A gyerekeket egy pillanat alatt rabul ejtik a különféle képernyők, melyek igen csábítóak a sok színes tartalommal. A pici gyerekek számára az lenne a legideálisabb, ha szinte egyáltalán nem töltenének időt a képernyők előtt, ám valljuk be, hogy szinte lehetetlen. Ugyanis akár merre megyünk és nézzünk mindenfelé kisebb és nagyobb képernyők várnak bennünket, sok színes és mozgó tartalommal. Így azt is mondhatjuk, hogy ennek betartására az esély szinte nulla. Ám nem árt azzal tisztában lennünk, hogy a tévézés, mobiltelefonozás, és az internetes játékok számos olyan ingert küldenek a gyerekek felé, amely nagyon megterhelheti őket mind szellemileg, mint lelkileg és még fizikailag is. Az mellett, hogy elveszi a hasznos időt, még rossz hatással is lehet a gyermekre így ezrét is fontos, hogy korlátozzuk az ilyen módon eltöltött időt. A pici gyerekek életében mindig is nagyon fontos volt a rendszer. Így az is igen fontosnak bizonyul, hogy a tévénézést is leszabályozzuk és meghatározzuk, hogy mikor és mennyi időt tölthet ezzel a gyermek.

Egy pici gyermek életében az a legjobb, ha kevesebb, mint 70 percet tölt tévénézéssel. A legjobb ha meghatározzuk egy mesefilmet, esti mesét, melyet megnézhet és ehhez tartjuk magunkat. Annak érdekében, ha ez az idő elteltével ne kezdjen hisztizni a gyermek, legjobb ha eltereljük a figyelmét. Nagyobb gyerekeknél ez sokszor már problémásabb, de el kell mondani, hogy nem lehetetlen. Az egyik nagyon fontos lépés, melyet nem árt betartani, hogy a gyermek szobájába ne helyezzük el tévét. Ugyanis egy kamasznak sem a folytonos tévénézéssel kellene foglalkoznia.


hunprobalazs