A 21. századba beköszönt a kőkorszak

A mai fejlett világban a civilizált emberek eljutottak arra a nézetre, hogy minden betegség a modern táplálkozási szokásokhoz vezethető vissza. Ám már a megoldást is megtalálták rá, melyet egy amerikai dietetikus fedezett fel még 1975-ben.

Ez nem más, mint a paleolit étrend. Sokak szerint ide vezethető vissza a hosszú és egészséges élet titka. Amióta ezt a diétát kifejlesztették azóta töretlen sikernek örvend, de mégis talán napjainkban érte el a csúcspontot. Hiszen egyre több emberben tudatosul és választják az egészséges életmódot. A paleolit diéta sikerre az egyszerűségében rejlik. A paleo étrend követőinek szigorú tiltólistát kell betartaniuk, melyek azon ételeket vonják meg, melyeket a paleolit korszakban élő ember sem fogyasztott. Ezek pedig többek között a gabonafélék, melyekhez ide sorolható a búza, árpa, rozs, kukorica, rizs, illetve ide tartoznak még a hüvelyesek, a tej és tejtermékek, szolanin vagy lektin tartalmú zöldségek, melyek a paradicsom, paprika, burgonya, padlizsán.

De tiltólistán szerepelnek még a transz-zsírok, melyek megtalálhatóak a margarinban, és többek között a készételek, melyek a fenti alapanyagokból készülnek. Azoknak sem kell lemondani a finom ételekről, akik a paleolit étrendet választják, viszont a hagyományos ízekről igen. Viszont ennek a hosszú lista hallatán sem kell elkeserednünk, hiszen a paleo étrend minden olyan tiltólistás termékre kínál megoldást, melyet nem szabad fogyasztani. pl. a cukor helyett ott a Xilit vagy az Eritril. A gabonákból készült fehérlisztek helyett számos csonthéjasból készült őrleményt választhatunk a sütéshez vagy főzéshez. A paleolit korban élő ősember nem ismerte a modern civilizált emberi betegséget. Nem tudta, hogy mi az a rák, glutén, illetve lisztérzékenység.


hunprobalazs