A B-komplex vitaminok előnyei és felhasználása

A B-vitamin nem egy, hanem nyolc különböző vitaminra utal. Minden B-vitamin szerepet játszik az étel energiává való átalakításában. Mindegyik vitamin egyedülálló szerepet játszik az ember egészségében. A B-vitamin-komplex kiegészítők az összes alapvető B-vitamint tartalmazzák egy tablettában. Néhányan tartalmazzák az összes B-vitamin ajánlott napi adagjának 100% -át. Mások nagyobb mennyiségben tartalmaznak néhány vagy mindegyik vitamint.

Minden embernek szüksége van a B-vitaminra, hogy egészséges étrendjük legyen. Egy 2018-as tanulmány szerzői szerint a B-12-vitamin szintje fontos szerepet játszik a depresszió és a szorongás csökkentésében és megszüntetésében egyaránt. Ez azt jelenti, hogy a depresszióban vagy a szorongásban szenvedő résztvevők B-12-es szintjei alacsonyabbak voltak, mint a kontrollpartnereiké a vizsgálat során. A metaanalízis szerint a B-vitaminok bizonyos esetekben segíthetnek a depresszióban. A kutatók azt mondják, hogy néhány B-vitamin rendszeres fogyasztása néhány hétről akár évekre csökkentheti a depresszió visszaesésének kockázatát.

Egy kisméretű tanulmány Indiában azt is jelezte, hogy a B-9 és a B-12 hiányosságok szerepet játszanak a depresszióban és a szorongásban. A B-vitaminok segíthetik a bőr gyógyulását. Az egyik tanulmány megállapította, hogy ezek a vitaminok, amikor a bőrbe kerülnek, hatékonyabban segítették a sebek gyógyulását. Egy másik tanulmány megállapította, hogy a B-12 javította a sebgyógyulást a cukorbetegeknél. A B-vitaminok különösen fontosak a terhesség alatt, amikor a nőnek legalább 400 mcg folsavat kell bevennie minden nap. Ideális esetben ez a terhesség előtti hónapokban is érdemes B-vitamint fogyasztani. Ráadásul a terhes nőknek a folsav fogyasztása az élelmiszerforrásokból származik.


hunprobalazs