A baba és a felnőtt agya „szinkronizálódik” játék közben

Játszott már valaha egy babával, és érezte a kapcsolat létezését, annak ellenére, hogy a baba még nem tudott beszélni? Az új kutatások azt sugallják, hogy valószínűleg szó szerint “ugyanazon a hullámhosszon lehet” a babával játék közben, és hasonló agyi aktivitást tapasztalhat ugyanazon agyi régiókban.

A Princeton-kutatók egy csoportja elvégezte az első tanulmányt arról, hogy a csecsemő és a felnőtt agy milyen kölcsönhatásba lép a játék során, és mérhető hasonlóságokat találtak idegi aktivitásukban. Más szavakkal, a csecsemők és a felnőttek agyi aktivitása növekedett amikor megosztották a játékokat és a szemkontaktust. A kutatást a Princeton Baby Lab-ban végezték, ahol az egyetemi kutatók azt tanulmányozták, hogy hogyan ismerik meg a csecsemők a világot, a beszélgetést és annak megértését. A valós idejű kommunikáció tanulmányozása érdekében a kutatóknak ki kellett dolgozniuk egy gyermekbarát módszert, amely az agyi aktivitást egyidejűleg rögzíti a baba és a felnőtt agyából.

A kutatók kifejlesztettek egy új, kettős neuroimaging rendszert, amely funkcionális közeli infravörös spektroszkópiát (fNIRS) használ, amely rendkívül biztonságos és nyilvántartja a vér oxigénellátását az idegi tevékenység proxyjaként. A beállítás lehetővé tette a kutatók számára, hogy rögzítsék a csecsemők és egy felnőtt közötti idegi koordinációt, miközben játékokkal játszottak, dalokat énekeltek és könyvet olvastak. Az adatok áttekintésekor a kutatók megállapították, hogy a játék során a csecsemők agya szinkronizálva volt a felnőtt agyával számos olyan területen, amelyekről ismert, hogy részt vesznek a világ magas szintű megértésében – talán segítve azt, hogy a gyerekek dekódolják a történetek általános jelentését, vagy hogy elemezzék a felnőtt gondolatait.


hunprobalazs