A baktériumok egyre inkább hozzájárulhatnak a klímaváltozáshoz

Ahogy a baktériumok alkalmazkodnak a melegebb hőmérsékletekhez, felgyorsítják légzési sebességüket és több szén szabadul fel, potenciálisan felgyorsítva az éghajlatváltozást.

Azáltal, hogy a globális hőmérséklet emelkedésével több szén szabadul fel, a baktériumok és az archaea-nak nevezett rokon szervezetek gyorsabban növelhetik az éghajlat melegedését, mint ahogyan azt a jelenlegi modellek sugallják. Az új kutatás, amelyet a Nature Communicationsben közzétettek a londoni Imperial College tudósai, hozzájárulhat a jövőbeni éghajlati felmelegedés pontosabb modelljeinek bemutatásához. A baktériumok és az archaea, együttesen prokarióták, minden kontinensen jelen vannak, és a globális biomassza mintegy felét teszik ki – ez a Föld összes organizmusának teljes tömege. A legtöbb prokarióta energiát használó és szén-dioxidot kibocsátó légzést végez – ugyanúgy, mint mi, amikor kilélegzünk. Egy adott időtartam alatt felszabaduló szén-dioxid mennyisége a prokarióta légzési sebességétől függ, amely a hőmérséklet hatására változhat.

A hőmérséklet, a légzési sebesség és a szénkibocsátás közötti pontos kapcsolat azonban bizonytalan. Most, a 482 prokariótából származó hőmérséklet szerinti légzési sebesség-változások adatbázisának összegyűjtésével a kutatók megállapították, hogy a többség növeli a szén-kibocsátást a magasabb hőmérsékletekre reagálva, annál nagyobb mértékben, mint azt korábban gondoltuk. Dr. Samraat Pawar, az Imperial Élettudományi Tanszékének vezető kutatója elmondta: “Rövid távon, napokról órákra osztva, az egyes prokarióták növelik metabolizmusukat és több szén-dioxidot termelnek. Ennek ellenére még mindig fennáll egy maximális hőmérséklet, amelyen metabolizmusuk nem hatékony. Hosszabb távon az évek során ezek a prokarióta közösségek hatékonyabbak lesznek magasabb hőmérsékleten, lehetővé téve számukra, hogy tovább növeljék anyagcseréjüket és szénkibocsátásukat.”


hunprobalazs