A bécsi Schönbrunni kastély története

Bécs és egész Ausztria legnevezetesebb műemléke a Schönbrunni kastély, mely minden évben több millió látogatót fogad. Az adventi időszak különösen népszerűnek bizonyul a páratlan látványosságnak köszönhetően. A barokk stílusban épült rezidencia története a 15. századig nyúlik vissza, amikor még a bécsi polgármester vidéki házaként funkcionált a terület.

Amikor a Habsburgok tulajdonába került a birtok, állatkertet és díszkertet szerettek volna itt megvalósítani, s ez sikerült is. Az egykoron II. Ferdinánd vadászhelyeként is funkcionáló birtok halála után Eleonóra császárné rezidenciája lett, és társasági igényeinek kielégítésére hatalmas építkezéseket indított. Bár a török ostrom szinte a földig rombolta a kastélyt, de I. Lipót uralkodása idején nagy erőket fektetett a helyreállításba. Az így létrejött kastély még a versailles-i palotát is felülmúlta pompáját és díszességét illetően. A mai Schönbrunni kastély középső részét a1700-ban adták át, de a császár halála miatt a munkálatok egy időre leálltak. A félkész kastélyt 24 év múlva VI. Károly vásárolta meg, és Mária Teréziának adta.

Hamarosan az udvari élet középpontjává vált a kastély, mely a bővítéseknek köszönhetően rokokó stílusban épült tovább. 1752-ben itt kapott helyet a világ első állatkertje. Mária Terézia építette meg a híres Neptun kutat és a Gloriette-et is. Miután a monarchia megbukott, az Osztrák Köztársaság kezébe került a kastély, mely ma is látogatható múzeumként tartozik Bécs legszebb nevezetességei közé. Közelségénél fogva akár egynapos kirándulás keretein belül is érdemes ellátogatni a kastélyba, mely számos látnivalóval várja a turistákat a téli hónapokban is. Bécsi utazást tervezve nem érdemes kihagyni ezt a nevezetességet a felkeresendők sorából.


hunprobalazs