A befőzés előkészületei

Az ősz közeledtével egyre több befőzéssel, lekvárkészítéssel kapcsolatos praktikákat olvashatunk, azonban – ha nagyobb üzemben szeretnénk lekvárokat és befőtteket előállítani – jó, ha tisztában vagyunk néhány alapelvvel. Tekintsünk át most néhány olyan szabályt, amely a kapkodásmentes konyhai munkát hivatott szolgálni – az alapoktól.

Ha igazán nagy mennyiségű gyümölcsöt szeretnénk tartósítani télire valamilyen formában, érdemes a kamrában kezdeni az előkészületeket. Erről ugyan kevés alkalommal esik szó, de fontos, hogy elegendő helyet biztosítsunk befőttjeinknek, mindemellett nem árt, ha előre gondoskodunk mind a befőttesüvegekről, mind egyéb olyan edényekről, amit munkánk során használni fogunk. Szerezzünk be megfelelő mennyiségű celofánt és befőttes-gumit, illetve befőttes üveget. Utóbbiból kapható a légmentesen záródó patentzáras üveg. Ez ugyan drágább, mint hagyományos, csavarós tetővel ellátott testvére, azonban megéri a pénzét.

Elengedhetetlen a konyhában a patikai tisztaság, hiszen egy apró szennyeződés is tönkreteheti az egész munkafolyamatot – nagyon ügyeljünk, hogy minden egyes edény és eszköz, amit a befőzés alkalmával használunk, makulátlan legyen! A befőttes üvegeket bizonyára megtisztított állapotban raktuk el, mikor kiürültek, ilyenkor azonban még egyszer mossuk el őket mosószeres forró vízben, és nagyon fontos, hogy szintén forró víz segítségével többszörösen öblítsük is el őket! Az öblítés folyamatát egy hideg vizes átmosással fejezzük be. Az üvegeket – megtisztításukat követően – helyezzük olyan konyharuhára szájukkal lefelé, amit előzőleg főző programmal mostunk ki. A használni kívánt egyéb eszközöket célszerű szintén ilyen módon tárolni, amíg használni kezdjük azokat. Fordítsunk nagy figyelmet a gyakori kézmosásra is! Ha ezeket a szabályokat betartjuk, a lekvár biztosan hosszú ideig eláll majd – így sokáig élvezhetjük munkánk gyümölcsét.


hunprobalazs