A Bihar-hegység

Erdély nem véletlenül híres természeti szépségeiről. Az egyik legimpozánsabb helyi turisztikai látványosságnak azonban talán a Bihari-havasok minősülnek. Aki imádja a friss hegyi levegőt és nem ijed meg a magasságtól, az garantáltan kiválóan érzi majd magát a Bihar hegységben, amely egyébként számos Romániai megyén átvonul, konkrétan Biharon, Aradon, Fehér, Hunyad, valamint Kolozs megyén.

Ezek a hegyek képezik az Erdélyi-középhegység észak-déli irányú központi hegytömbjét. A havasok alapvetően két részből állnak: míg a déli rész kristályos palából, addig az északi mészkőből áll. A Bihar-hegység legmagasabb pontja 1849 méter, ez pedig nem más, mint a Nagy-Bihar. A havas fő gerince ettől a ponttól egészen a második legmagasabb csúcsig, az 1836 méteres Vlegyászáig tart. A Bihar-hegységet északon a Réz, valamint a Meszes, keleten a Gyalui havasok, délen az Erdélyi-Érchegység, illetve a Zarándi-hegyek, míg nyugaton Béli-hegység és a Király-erdő határolja. A terület szépségeit még már sem sikerül teljesen megismerni, azonban az, hogy egyáltalán ennyit is tudunk a Bihari-havasokról Czárán Gyula kutatásainak és megfigyeléseinek köszönhető.

A Bihar-gerinc körülbelül 10 km hosszú, nevezetesebb csúcsai közé sorolható például a 1658 méteres Zengő, az 1510 méteres, úgynevezett Bihar-nyereg, valamint az 1769 méter magas Kis-Bihar. Azonban nem a hihetetlenül magas pontok vonzzák a legtöbb látogatót, sokkal inkább a gyönyörű vízesések, barlangok, illetve az itt található tanyák bája miatt látogatnak el ide a túrázók. Az itteni hegyvidéki klíma egyébként különösen hűvös, az évi átlaghőmérséklet ugyanis mindössze a két fokot éri el. Kifejezetten csapadékos tájról van szó, ahol évente legalább 150 napon át esik valamilyen csapadék.

A tájegység egyik legnépszerűbb és leggyönyörűbb része minden bizonnyal Pádis vidéke, ahol számtalan természeti szépség várja a látogatókat, ide tartozik egyebek között a Szamosbazár, a Csodavár, valamint az Elveszett világ is, azonban a Boga-völgye szintén bővelkedik szemet gyönyörködtető látványossággal. Látogasson el Ön is a Bihar-hegységbe és legeltesse szemeit ezen a mesébe illő tájon.


hunprobalazs