A bolognai spagetti

Egy nagyon egyszerű és finom ételről van szó, amit apukák is el tudnak készíteni, és biztosan sikert aratnak vele a gyerekek előtt. Vagy ha valaki a barátnőjét hívja meg vacsorára, és nem egy szakácsművész az illető, akkor is bátran tudom ajánlani.

Ezért most a teljesen kezdő szakácsoknak szól a receptem.

Induljunk ki abból, hogy ez az étel darált marhahúsból készül. Tehát el kell menni a henteshez, és kérni fél kiló darált marhahúst. Nem ajánlom a szupermarketekben kaphatót, nekem nem jött be.

A másik kiindulási alap, hogy 4-5 főre főzünk, vagyis egy családi adag készül, de ha csak ketten esztek, szerintem nem baj ha marad, ez másnap is ugyanilyen finom. Sőt, a jó bolognai szósz másnap felhasználható lasagne-ba vagy bolognai-s pizza is készíthető belőle.

Ha nincs marhahús, akkor marad a sertéshús. Ha szupermarket-es, akkor a 20%-os.

Egy füstölt sonkából vágok egy fél cm vastag (vagyis vékony!) szeletet. Ezt apró kockákra vágom, a szalonnadarabkákat beleteszem a lábasba, öntök mellé fél deci étolajat.

Fogj két nagyobb hagymát és dinszteld meg őket. Vagyis apróra vágod, majd megy a lábasba. Sütöd, kavargatod, amíg megsárgul vagy inkább megüvegesedik.

A hagymát nyitott ablaknál pucold, a dinsztelést fedő alatt javaslom, akkor nem lesz az egész lakás hagymaszagú.

Amikor kész a hagyma ráöntöd a darálthúst és a sonkadarabkákat (klassz füstölt mellékízt ad neki), megkevered, lefeded, láng föl. Egy perc múlva újból megkevered, és a láng mehet takarékra. Szép lassan levet ereszt, néhány percenként megkevered.

Ha marhahúsból csinálod, azt bizony másfél óráig főzöm, a sertésnek jó 1 óra elég.

Miután forr, teszek bele egy csapott evőkanál sót, 1-2 babérlevelet és egy kevés őrölt borsot.

Időnként megkeverve fedő alatt főzöm kb. negyed órát, amíg el nem fől a leve. Ekkor öntök alá 1 dl vizet, főzöm és kavargatom tovább.

Ezt az időd kihasználom arra, hogy megmosok és összevágok 10-15 dkg csiperke gombát, amit ekkor még félreteszek.

Miután a hús megint elfőtte a levét, felöntöm fél liter paradicsomlével, nagy lángra teszem amíg felforr, utána visszaveszem takarékra.

Pucolok 3 gerezd fokhagymát, a kés lapjával félbenyomom (össze is vághatod apróra) és beledobom a darált hús mellé. Miután ismét forr, teszek bele majorannát vagy (!) borsikafüvet. Tehát vagy ez, vagy az.

Majd beleszórjuk az összevágott gombát.

Ha nem mindenki szereti a gombát, akkor azt is lehet, hogy miután megdinszteltem a hagymát, kiveszek belőle egy kicsit egy külön lábosba, majd abban főzöm a gombát pici sóval, őrölt köménnyel, őrölt borssal fűszerezve.

Fogok 5 dkg szójagranulátumot vagy szójakockát. Ettől kiadósabb lesz, ez a spórolós változat hozzávalója. Más szóval opcionális, elhagyható.

Ha szójakocka, akkor egyszerűen beleszórom a lábosba, hadd főjön a hússal és gombával együtt. Ha szójagranulátum, akkor egy külön kis edénybe teszem, szórok rá pici sót, őrölt köményt, majorannát, leöntöm forró vízzel, hogy ellepje, hagyom állni 5-10 percig, majd hozzáöntöm a szószhoz.

Felrakom a tésztát is főzni, amikor kész a tészta, a bolognait jól megszórom oregano-val (egy evőkanál mehet bele). A tésztát leszűröm és mehet az egész az asztalra.

A tetejére reszelt sajtot szórok.

Mindezt azért írtam le, mert:

  1. magyarok vagyunk, nem eszünk nyersen húst, kell rászánni időt, hogy megfőjön.
  2. ez nem pörkölt, nincs benne paprika! Se őrölt, se semmilyen!

hunprobalazs