A cinkhiány aggasztó tünetei

A cink nagyon fontos alkotóeleme az emberi szervezetnek. Kiemelt szerepet tölt be az új sejtek képződésében és a sejtosztódásban, valamint nagyrészt neki köszönhetjük immunrendszerünk helyes működését. Ha ez az elem hiányzik, sokkal könnyebben dönt le a lábunkról akármilyen betegség.

A cink főleg a csontokban, izmokban található, ezért is fontos, hogy nagyon figyeljünk oda, hogy kordában tartsuk ezeket, miközben a cinkbevitelre is hangsúlyt fektetünk. Ha ezt nem tesszük, akkor elsősorban gyomor, és bélrendszeri panaszokra kell számítanunk, amely sajnos folytonos gyomormenéssel, vagy hányással járhat. Ronthatja a szaglás és az ízlelés intenzitását is, amelyek étvágytalanság okozói lehetnek. A hajhagymákra is fontos hatást gyakorol, mivel csökkenti ezek erősségét, és gyengíti a fejbőrt. Ezért, aki súlyos cinkhiányban szenved, hajhulláshoz, töredezéshez és viszketéshez hasonló jeleket tapasztalhat magán. Azonban nemcsak a fejbőrre, hanem a test többi részén található bőre is kedvezőtlen hatással lehet. Ekcémát, kiszáradást, vagy kiütéseket eredményezhet.

Azonban nemcsak fizikumunkra, hanem mentális épségünkre is befolyással van a cinkhiány. Most nem arra kell gondolni, hogy egyből idegösszeomlást kap az ember, ha hasonló helyzetbe kerül, hanem arra, hogy ha amúgy is hajlamos a mentális, vagy idegrendszeri betegségekre, akkor sokkal nagyobb kockázattal üt ki rajta. Ha az emberrel gyakran megtörténik, hogy huzamosabb ideig rosszkedvű és türelmetlen, minden különösebb ok nélkül, akkor lehet, hogy a cinkhiány az oka! Mindenképp érdemes kivizsgáltatni. A magas cinktartalmú ételek fogyasztásával viszont elkerülhetjük a bajt. Ilyenek a vörös és fehér húsok, a különféle magvak (főleg a mandula és a tökmag), és a hüvelyesek.


hunprobalazs