A COVID-19 koronavírus járványnak természetes eredete van

A közzétett eredmények szerint a SARS-CoV-2 koronavírus, amely Kínában, Wuhan városában alakult ki tavaly, és azóta egy nagyszabású COVID-19 járványt váltott ki, majd több mint 70 másik országba terjedt el, a természetes evolúció terméke, tehát nem ember alkotta vírusról van szó.

A SARS-CoV-2-ből és a kapcsolódó vírusokból származó nyilvános genomszekvencia-adatok elemzése nem talált bizonyítékot arra, hogy a vírust laboratóriumban állították elő vagy más módon tervezték. “Az ismert koronavírus-törzsek rendelkezésre álló genomszekvencia-adatainak összehasonlításával határozottan kijelenthetjük, hogy a SARS-CoV-2 természetes folyamatokból származik – mondta Kristian Andersen, PhD, a Scripps Research immunológiai és mikrobiológiai egyetemi docense, és a tanulmány szerzője.

A koronavírus egy olyan víruscsalád, amelyek széles körű betegségeket okozhatnak. Az első ismert súlyos betegség, amelyet egy koronavírus okozott, a 2003-as súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) járvány, ami szintén Kínában alakult ki. A súlyos betegség második kitörése Szaúd-Arábiában kezdődött 2012-ben a Közel-Kelet légzőszervi szindrómájával (MERS). Tavaly december 31-én a kínai hatóságok figyelmeztették az Egészségügyi Világszervezetet egy súlyos betegséget okozó új koronavírus-törzs kitöréséről, amelyet később SARS-CoV-2-nek hívtak. 2020. február 20-ig közel 167.500 COVID-19 esetet dokumentáltak, bár a sokkal enyhébb esetek valószínűleg nem voltak diagnosztizálva. A vírus több mint 6.600 embert ölt meg az első napokban. Röviddel a járvány kezdete után a kínai tudósok szekvenálták a SARS-CoV-2 genomját, és az adatokat világszerte elérhetővé tették a kutatók számára és alakulásának feltárására, a vírus számos visszajelző funkciójára összpontosítva.


hunprobalazs