A csatornamunka India leghalálosabb foglalkozása

Az adatok azt mutatják, hogy 2008 és 2018 januárja között 573 szennyvízcsatorna dolgozó halt meg Indiában munka közben vagy munkahely okozta egészségi problémák miatt. Sajnos ez a szám nem javul. 2017 eleje óta legalább egy indiai csatornavezető meghalt 5 naponta.

A szennyvízcsatorna-munkát többnyire a Valmiki közösség végzi, akiket tisztítási és szennyvízkezelési munkákra kényszerítenek biztonsági felszerelés nélkül. A dolgozókat arra kényszerítik, hogy csak egy biztonsági övvel ereszkedjenek csatornába, és ezzel az övvel fel tudják húzni magukat, ha a mérgező gázok zavarják őket. Sokan szemproblémák miatt szenvednek, valamint légzőszervi és bőrbetegségeket kapnak, de továbbra is folytatják munkájukat abban a reményben, hogy több pénzt kereshet. A jobb védőfelszerelésért, az egészségvédelemért és biztonsági képzésért, valamint a jobb munkakörnyezetért tett erőfeszítések ellenére a munkavállalók továbbra is rendszeresen halnak meg. 2019 júniusában hét ember halt meg, miközben tisztított egy szállodai csatornát Nyugat-Indiában, munka közben eszméletüket vesztették és a mérgező füstök belélegzése után meghaltak.

Négy csatornamunkás ereszkedett le a szennyvíztartályba, hogy megtisztítsák a szállodát. Amikor nem sikerült visszatérniük, a szálloda három alkalmazottja próbált segíteni, de ők szintén eszméletüket vesztették és a nagy gáznyomás miatt meghaltak. A helyi mentőszolgálatoknak több mint három óra kellett ahhoz, hogy felszínre hozzák a holttesteket. Nagy-Britanniában a közműiparban, beleértve a gáz-, villamos-, szennyvíz- és szennyvízkezelést, összesen 43 halálos esemény történt az elmúlt öt évben. Hosszabb távon a dolgok sokkal biztonságosabbaknak tűnnek, mint az elmúlt évtizedekben, ám ezt a számot még javítani kellene. Valamennyi országban a megfelelő egészségvédelmi és biztonsági képzés, a pontos felszerelés és a védőruházat használata elengedhetetlen a csatornázásban dolgozók biztonságának biztosítása érdekében.


hunprobalazs