A csilipaprika, mint növényvédő szer

Afrika kukoricaföldjein hatalmas pusztítást végeznek az elefántok. Mivel védett állatról van szó, melyet az orrvadászok amúgy is tizedelnek, lelölvésük nem megoldható, más módszerekkel kell megvédeni a terményt.

Az elefánt a könnyű zsákmány reményében, csordába tömörülve egy óra alatt felporszívózza a kukoricatermést. A kerítés nem állítja meg a hatalmas állatot, gond nélkül átgyalogol a fából, drótból készített védelmi rendszeren. Hatalmas, erős, vastag bőrű állat. Egy ideig nagy félelemben tartotta a gazdákat, hogy hajnalban az elefántcsorda jön-e reggelizni vagy még egy napot túlélt a kukoricaföld. De a másnap egyáltalán nem biztos.

Egy ausztrál és egy amerikai zoológus meglepő, de nagyon hatékony megoldást talált erre a problémára. Nem kell semmi más, csak körbeültetni a kukoricát csilivel. Jó nagy szélességben. Az elefántnál a szaglás fontos tényező, szaglásuk többször erősebb az ember szaglásánál. A csiliben található kapszaicin, mely más paprikákban is a csípősségért felel, nagyon erős illatú. Az elefántokat messziről odavonzza az édeskés szag, ám mikor testközelbe krülnek vele, akér fél órán tartó, erős orrmányfájdalom az ajándék. Az elefántokat így könnyű elzavarni a kukorica mellől, de nagyon humánus módszer. Nem okoz maradandó károsodást, nem pusztul tőle az állomány és a fájdalom sem vészes, amit ilyenkor éreznek. Nem igazán fognak visszajönni legközelebb és, ha elterjed a módszer, egy kis kapszaicinszag is eltántorítja az elefántot attól, hogy olyat tegyen, amit nem kellene. Ezzel a módszerrel tökéletesen távol lehet tartani az elefántot a termőföldekről és elég egyszer vagy kétszer megtapasztalnia, mi történik, ha az édeskés illat közelébe megy. A módszer egyre terjed, a termelés egyre biztonságosabb.


hunprobalazs