A csipkebogyó – a kétezer éves csodaszer

A csipkebogyó jótékony hatásairól már a kétezer éves írásos emlékek is tanúskodnak. Az ókori népek miután felfedezték a gyógyító hatásait, leginkább a sorvadásos betegségek ellen használták. Azóta a tudomány fejlődésével egyre többet tudunk erről a növényről, így az idők folyamán felhasználása egyre széleskörűbbé vált.

A csipkebogyó széleskörű jótékony hatásainak köszönhetően számos területen felhasználásra kerül. Még lakossági szinten is, hisz nagyanyáink számos módon felhasználták, hogy aztán a család egészségét támogassák vele. Valószínűleg sokan, akik ellátogattak a nagyszülőkhöz, voltak olyan szerencsések, hogy kortyolhattak a nagymama ízletes szörpéből, mely ráadásul felért egy orvossággal. A csipkebogyóból készült szörp ugyanis hatalmas C – vitamin tartalommal rendelkezik, így a téli betegségek idején kifejezetten ajánlott fogyasztani. A szörp mellett a legtöbb nagymama lekvárt is készít. A lekvár készítés nem csak barackból lehetséges. A csipkebogyólekvár elkészítése bár nem egyszerű folyamat, ugyanakkor a végeredmény megízlelése minden fáradtságot feledtet. Ugyanakkor, ha már megtörtént a baj és zsebkendő nélkül nem tudunk sehova menni, közeledtünk pedig állandó tüsszögés jelzi, akkor érdemes elkészíteni egy ízletes csipkebogyó teát, mely akár arcüreggyulladás esetén is kiváló gyógymódot jelenthet.

Sokan nem tudják, de ízületi bántalmak esetén is hatásos lehet ez a csodaszer, hiszen a csipkebogyóból készült por nagyszerűen csökkenti az ízületi fájdalmakat. A csipkebogyó nem csak gyógyító hatásainak köszönhetően örvend nagy népszerűségnek, de a szépségipar is felfigyelt erre a csodaszerre. Már az ősi maja birodalomban, valamint Egyiptomban is féltve őrzött szépségtitok volt. A csipkebogyómagból készült olaj nem csak az ókori birodalmak korában volt hatásos szépség ápoló szer, de manapság is számos híresség használja bőre fiatalságának megőrzésére. Nem csoda, hogy számos ránctalanító kozmetikum összetevői közt megtalálható. A csipkebogyó olaj belsőleges fogyasztásra is alkalmas. Az olaj nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telített zsírsavakat, vitaminokat, antioxidánsokat, valamint esszenciális zsírsavakat, melyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Ráadásul nem csak bőrfiatalító, de számos egyéb területen is képes a testet megszépíteni.


hunprobalazs