A csodálatos Plitvicei tavak

Napjainkban már sokkal egyszerűbben, könnyebben megoldható az, hogy ellátogassunk egy országba, mint mondjuk harminc évvel ezelőtt. Utazhatunk autóval, repülővel, busszal stb., a párunkkal vagy a családdal, alhatunk hotelben vagy éppen sátorban, tehát a lehetőségek tárháza egyre inkább bővül.

A Plitvicei-tavak kétségkívül Horvátország egyik legszebb természeti képződménye. Egy olyan tórendszer, amely egy völgyben terül el, erdős hegyek veszik körül és páratlan az egész világon. A tavak helyileg a Karlovactól 75 kilóméterre fekszenek,  a Kis-Kapela és a Pljesivica hegyvonulatainak találkozásánál több folyó fut össze és ezek délről északi irányba folyva egy egységes tórendszert hoztak létre a idők során. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park 1979-től az UNESCO világörökségi listáján is megtalálható. Horvátország legnagyobb, és Délkelet-Európa legrégibb nemzeti parkjáról van szó. A nemzeti park területe kétszáz négyzetkilóméter, amelyből több mint tizenötezer hektár erdős terület, a vizek felszíne pedig 215 hektárt tesz ki.

Hogyha Horvátországot választjuk a nyaralásunk uticéljaként, akkor a nyaralás abszolút csúcspontja lehet a tavak meglátogatása. A gyönyörű nemzeti parkban lépcsőzetesen lehelyezkedő, összekapcsolt 16 tó és a 92 gyönyörű vízesés határozottan Európa egyik legvarázslatosabb helye. A park csodálatos növény és állatvilága, az itt lehelyezkedő karsztbarlangok és a mohával benőtt sziklák és hegyek egy sajátos élményt nyújtanak az ide látogató számára. A Nemzeti Parkot két részre osztják, a felső illetve az alsó tavakra. A felső tavak területén található a park legnagyobb tava, a Kozjak és itt van a második legmagasabb vízesés, a 25 méter magas Galovacki buk. Az alsó tavak területén található meg a park és Horvátország legmagasabb vízesése, a 78 méter magas Nagy Vízesés is.


hunprobalazs