A csodás fekete csoki

Kevesen vannak, akik nem szeretik az édességeket, főleg a csokoládét. Nincs is jobb érzés néha, mint elmajszolni a kedvenc csokinkat és feltöltődni energiával. Sokszor hallhattuk már, hogy a fekete csokoládénak több jótékony hatása is van a szervezetre, természetesen csak akkor, hogyha mértékkel fogyasztunk belőle, mint minden másból is.

A fekete csoki nagyon gazdag szilárd kakaóban, amelyek flavanol vegyületeket tartalmaznak. Ezek olyan vegyületek, melyek segítenek a vérnyomás, a koleszterinszint csökkentéséhez, nem utolsó sorban pedig javítják az ember szellemi állapotát és akár a cukorbetegség kockázatát is redukálják. Ahogy minden más termékre, úgy a fekete csokira is vonatkozik, hogy nem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, mivel ebből is nagyon sokféle kapható a boltokban. A gyártók ugyanis próbálják elnyomni a kakaóban levő flavanolok keserű ízét, de ezzel együtt fontos hatóanyagokat távolítanak el belőle. A feldolgozás során befolyásolhatják tehát a kakaó flavanol tartalmát és egyesek szerint meg van rá az esély, hogy a pörkölés során semlegesítik még a flavanolokat is.

Mindezek ellenére tudni kell, hogy még ha a flavonol mennyisége nem is olyan magas egy fekete csokiban, még mindig sokkal egészségesebb mint a tejcsokoládé, vagy a fehércsokoládé, amik sokkal több cukrot tartalmaznak. A kakaóvajban lévő zsír egyharmada telített zsír, amely semlegesen hat a vér koleszterinére. Mindezek mellett a fekete csokihoz használt kakaópor ásványi anyagokat tartalmaz, kalciumot, foszfort, cinket, káliumot, vasat magnéziumot. Nyugodtan, bűntudat nélkül elfogyaszthatunk egy kis fekete csokit étkezés után, akár minden nap, ha nem visszük túlzásba és nem fogyasztunk belőle nagy mennyiséget, mert akkor extra kalóriák, cukrok kerülnek a szervezetbe.


hunprobalazs