A csodatevő lenmag és hatásai

A lenmag talán az egyik legrégebben termesztett növény, ugyanis nagyjából 6000 éve fogyasztják az emberek. Úgy is jellemezhetnénk, hogy a világon elsőként termesztett superfood-ról beszélünk.

A lenmag számtalan előnyős tulajdonsággal rendelkezik, csak éppen kevesen tudják róla. Ez az apró barna magvacska legfőképpen az emésztésre van jótékony hatással. Továbbá jótékony hatással van még a bőrre, csökkenti a koleszterin szintet, illetve az édességutáni vágyat is egyaránt. Ismert még az a tulajdonsága is, hogy összhangba hozza hormonrendszert és segíti a fogyókúrát. A lenmagot szinte mindenki felismeri, kicsi barna, és az egyik legjobb tulajdonságának nevezhető, hogy nagyon gazdag a növényi alapú omega-3 zsírsavban. Ám ez mellett még azt is meg kell említeni, hogy a táplálkozásunkban első számú forrása a lignánoknak. A lenmagban körülbelül hétszer több lignán található meg, mint a második helyen álló szezámmagban. A lignán az-az anyag, amely a női hormonok egyensúlyban tartásáért a felelős.

A lenmagban nagyon magas mennyiségben megtalálható B6 vitamin, vas, kálium, réz, cink és még 3 evőkanálnyi lenmagban megtalálhatunk 6,388 mg Omega-3 vitamint, 8g rost, 6g fehérje, 31%RDA B1 vitamin, 35% RDA Mangán, 30% RDA Magnézium, 19% RDA Foszfor, 10% RDA Szelén. Továbbá nagyon gazdag az oldható és oldhatatlan rost tartalma, amely támogatja a vastagbél méregtelenítő folyamatit. Arról is érdemes beszámolni, hogy zsírégető hatással bír, így azok számára, akik szeretnének megszabadulni pár plusz kilótól kifejezetten ajánlott. A napi mennyiségre 30-40 gramm javasolt. Amennyiben egészséges hajat és bőrt szeretnénk, illetve erősebb körmöket akkor a napi 2 evőkanál lenmag, avagy az 14 evőkanál lenmagolaj fogyasztása csodákra képes.


hunprobalazs