A digitális eszközök használata hogyan befolyásolhatja az elhízás kockázatát?

A legújabb bizonyítékok arra utalnak, hogy az emberek, akik gyakran változtatnak digitális eszközöket, nagyobb kockázattal alakíthatnak ki egészségtelen étkezési szokásokat és az elhízás kialakulását is elősegíthetik. Minél több elektronikus szerkentyű válik elérhetővé, annál inkább érezhetjük magunkban a kísértést, hogy felfedezzük ezeket az új technológiákat, de ezen eszközök állandó használata károsíthatja egészségünket.

Otthon és a munkahelyen különféle technológiák versenyeznek a figyelmünkért: számítógépek, okostelefonok, táblagépek stb. és arra ösztönöznek bennünket, hogy a különböző feladatokat és jutalmakat adjanak a push-értesítésekkel és a szociális média vonzeröjével. Még akkor is, ha leülünk a vacsoraasztalhoz partnereinkkel, vagy megiszunk egy kávét egy barátunkkal, némelyikünk kötelességének érzi, hogy elővegyük a telefonjainkat, és megnézzük közösségi oldalainkat átkapcsolva egyik alkalmazásból a  másikba. A kutatók két kapcsolódó tanulmányt végeztek, amelyek a digitális eszközök és az elhízás közötti kapcsolatot értékelték. Az elsőben a kutatók 132 18 és 23 év közötti résztvevővel dolgoztak.

A résztvevők egy speciálisan kitöltött kérdőívre válaszoltak, melynek célja, hogy felmérje, mennyire könnyen lehet őket megzavarni, például azt is meg kellett válaszolniuk, hogy érezték-e a személyes telefonbeszélgetések közben a telefonjaik üzeneteinek lehallgatását. Ebben a szakaszban a csapat megállapította, hogy a média kérdőívén magas pontszámot mutató egyének magasabb testtömeg-indexekkel és nagyobb testzsírral rendelkeztek, mint az alacsony pontszámmal rendelkező résztvevők. A második vizsgálatban a kutatók 72 résztvevőt választottak az előző tanulmányból, akik beleegyeztek, hogy funkcionális MRI-vizsgálatokat végeznek, hogy a csapat rögzítse az agyi aktivitását, amikor egy olyan képsorozatot néztek, amely nem egészséges, de vonzó ételeket tartalmazott.


hunprobalazs