A digitális technika és a babák viszonya!

A digitális világ nemcsak a felnőtteket szippantja be, a gyerekek sokkal fogékonyabbnak bizonyulnak az információs forradalomra. A digitális kütyüket hamar felfedezik, kiismerik, és sokkal hatékonyabban alkalmazzák, mint szüleik.

Teljesen természetes számukra az időigényes szerkezetek használata, nem okoznak gondot a bonyolultabb műveletek sem. Generációként és társadalmi helyzettől függően változnak ugyan a szokások, de általánosságban elmondható, hogy manapság minden családi otthonban vezető helyet foglal el a televízió, a számítógép és az okos telefon. Többé-kevésbé a valóságos kapcsolatokat írja felül. A kisbabák érzékenységéről számtalan tanulmány íródott, a külső ingerekre adott válaszukról szintén. Az őket körülvevő környezet jelentős befolyással bír, és bizonyítottan nemcsak a szavak formálják viselkedésüket.

A látottaknak óriási szerepük van reakcióik kialakításában, a tapasztaltakból sokat merítenek. Az audio-vizuális hatások közül leginkább a televíziót említhetnénk, mint személyiségformáló tényezőt. Kontrollált vagy kontrollálatlan TV-nézés egyaránt kihat a babák jellem- és szervi fejlődésére. A cseperedő kicsik érzékszervei rendkívül stimuláltak, folyton dolgoznak. A szem, a fül és az idegek bánják meg esősorban a túlzott interakciókat.

A sérülékeny idegrendszer pedig érzékeny az erős ingerekre, ezért nem mindegy, mit és mennyi ideig hagyunk nézni a TV-ben vagy a számítógépen gyermekünknek. Akár passzív, akár aktív médiafogyasztásról beszélünk, számolni kell a következményekkel. Bár a mai világban egyre nehezebb a digitális világot elkerülni, hiszen szinte mindenhol beleütközünk, azért figyeljünk oda, hogy gyermekünk minél kevesebb negatív impulzushoz jusson és lehetőleg a kevesebb digitális élmény érje!


hunprobalazs