A faültetés szabályai

Sajnos egyre gyakrabban és egyre több fát vágnak ki az elmúlt évtizedekben és bár papírra és bútorra kétségtelenül szükségünk van, a megcsonkított fák jelentős része az illegális kereskedelem áldozatává válik. A fa oxigént termel és bár sok minden van a világon, amiről azt állítják, hogy nélkülözhetetlen az emberiség számára, mégis, kétség sem férhet hozzá, hogy az oxigénnél semmi sem fontosabb.

Éppen ezért, ha szeretnénk, hogy nemcsak szép, de levegődúsító és árnyékot adó fákkal legyünk körülvéve, akkor bizony cselekednünk kell. Különböző zöld szervezetek, valamint időnként az önkormányzatok is szerveznek faültetési akciókat, azonban jó, ha tudjuk, hogy ha figyelembe vesszük az ezzel nagyjából egy időben kivágott fák számát, akkor bizony még mindig mínuszban vagyunk. Fát ültetni tehát nemhogy érdemes, de egyenes kötelező, azonban nem mindegy, hogy hogyan. A faültetésre leginkább a hűvös, felhős, de szelesnek nem nevezhető időjárás a legalkalmasabb. Ha valami miatt nem sikerülne elültetni a fát elsőre, akkor is fontos, hogy a gyökereit nedvesen tartsuk, valamint arra is ügyeljünk, hogy semmiképp se felejtsük napos helyen. Az sem árt, ha az ültetést megelőző éjszaka folyamán a fa gyökerét hagyjuk vízben állni. Ha úgy látjuk, hogy megfelelőek az időjárási viszonyok, akkor fogjuk meg a fát és tegyük az ültetés céljából kiásott gödör kellős közepébe. Hányjuk vissza a földet, egészen addig, amíg teljesen el nem lepi a fa gyökereit, azonban fontos, hogy a gyökér körül semmiképp se kezdjük el taposni a földet.

Mint minden esetben, a faültetés során is fontos az ésszerűség. Mielőtt hozzálátnánk, gondoljuk át, hogy nagyjából mégis mekkorára fognak nőni az általunk elültetni kívánt fák. Ilyenkor ne csak az ágakat vegyük figyelembe, hanem a föld alatt megbújó gyökérrendszert is. Ha mindezt sikerült tisztáznunk, akkor már könnyű lesz eldöntetnünk, hogy milyen távolságra kell ültetnünk a növényeket. Van azonban még egy szempont, amiről nem szabad megfeledkezni, ez már nem annyira a fák, mint a saját szempontunkból fontos. Az ásás során legyünk nagyon óvatosak, nehogy véletlenül olyan helyre nyúljunk az ásóval, ahol földalatti vezetékek is találhatóak. A legjobb, ha még a munkálatok megkezdése előtt kikérnék egy közüzemi vállalatnál tevékenykedő szakértő véleményét.


hunprobalazs