A féktárcsa karbantartásának fontossága

Nem árt minden téren elővigyázatosnak lennünk, így nagyon fontos, hogy az autónk karbantartása is az első helyen szerepeljen. Semmilyen oknál fogva nem szabad elhanyagolni a járművet, amellyel napi szinten közlekedik a család. A technikának ugyanúgy, mint az embernek szüksége van a kivizsgálásra, az ápolásra és a törődésre. Bár hajlamosak vagyunk az autónál is a külsőre menni, mégis mindig meg kell hallgatni a gép „lelkét”, a motorját. Ő is fura hangokat ad ki, ha valami nincs rendben, egyből megváltozik a működése, amivel jelez a környezete, a tulajdonosa felé. A féktárcsa kopása esetén szintén lehet változásokat tapasztalni, amit komolyan kell venni és szerelő segítségét kérni.

A féktárcsa karbantartása fontos, elhanyagolása nagy veszélyekkel járhat. A járműnek legnagyobb funkciója a gyorsaság és az, hogy minél előbb eljussunk a kitűzött célunkhoz. A felgyorsult állapot után ugyanilyen jelentőséggel bír az autó leállítása, ami nehezen történik meg abban az esetben, ha a féktárcsa nem működik megfelelően, mert már kopásnak indult. Ebben az esetben sürgősen szükség van egy cserére, amit szakember által vagy saját kezűleg is elvégezhet az autó tulajdonosa. A csere előtt azonban figyelni kell a minőségre, mert nem mindegy, hogy milyen márkát és típust választunk. Egy komolyabb féktárcsa vásárlása esetén nem következik be rövid időn belül ismét a kopás vagy akár a csúnya rozsdásodás.

Tapasztalt autóvezetőként könnyű észlelni a kialakult hibákat, mert a jármű gazdája szinte egy hullámhosszon van autójával. A napi szinten való kapcsolat során bizonyos, különleges hangokból kiderülnek a kellemetlenségek. Azok a személyek, akik friss jogosítvánnyal rendelkeznek, természetesen még nem érzékelik ezeket a hibákat. Ebben az esetben érdemes havonta szervizbe vinni az autót, ahol a szakértő megállapítja, ha esetleg valamilyen meghibásodás alakult ki. Nem érdemes későbbre hagyni és hanyagolni ezt a dolgot, mert életekbe kerülhet egy-egy alkatrész meghibásodása. Volán mögé csak felelősségteljesen lehet ülni.


hunprobalazs