A feminista jogtudomány

A feminista jogtudomány alapja egy polgári mozgalom, nevezetesen a feminizmus, mely a XVIII-XIX. században jelent meg Európában. E mozgalom a nők egyenjogúságát követelte, és alapjaiban kérdőjelezte meg a férfi-nő fogalmát, illetőleg azokat a társadalmi berendezkedéseket, amelyek a köztük levő különbségeket konzerválják.

[adsense_id=”1″]

Az 1970-es években jelentkezett a feminista jogtudomány, a kritikai jogelmélet azon irányzataként, amely a nők helyzetével kapcsolatos jogterületekkel foglalkozik. A nőket a történelem során szinte folyamatosan hátrányos megkülönböztetés érte, nagyon sokan erőszak áldozatául estek. Hosszú ideig a nőknek szavazati joguk sem volt és a közéletben sem vehettek rész úgy mint a férfiak. Voltak olyan szakmák, amelyeket csak férfiak tölthettek be. Csak a 19. században állt be jelentős fordulat a nyugati világban ezen a téren, ekkor kezdték elismerni a nők egyenjogúságát a férfiakkal.

Elindultak a különféle feminista mozgalmak, melyek a 20. században teljesedtek ki. A muzulmán világ legtöbb országában a nők továbbra is másodrangú állampolgárok, egyes országokban az egész testüket eltakaró burkák viselésére kötelezik őket. A feminista jogtudomány jogtudomány vizsgálódásának csoportjai a következők, a családon belüli erőszak és zaklatás, a prostitúció, a munkahelyi diszkrimináció nők részvétele a politikai közéletben, karrier és családanya-szerep összehasonlíthatósága.


hunprobalazs