A fenyő az egyik leggyakrabban használt alapanyag

Mindenki, aki egyszer is nekilátott valamilyen építési munkálatnak, biztosan gondolkodott már azon, hogy alapanyagként valamilyen fajta fát használjon. Mivel ez egy nagyon népszerű választás, jól meg kell gondolni, hogy milyen fajtát választunk, és természetesen, hogy honnan, milyen árban szerezzük azt be.

A fenyő azok közé a fafajták közé tartozik, amelyet a legtöbben keresnek. Ez természetesen sajnos azzal is jár, hogy a fenyőfa lopása is rendkívül gyakori. Egyes országokban pedig szemet hunynak ezek fölött a dolgok fölött, és ezért ez a fajta egyre veszélyeztetettebbé válik. Azonban egyre több az arra vonatkozó szigorlat, amely szabályozza az ilyen dolgok kordában tartását. Amikor valakinek fenyőre van szüksége, akkor biztosan építéshez, vagy esetleg fűtéshez szeretné alapanyagként felhasználni. Akármelyik esetről is van szó, biztosan mindenki megtalálja azt a helyet, ahonnan beszerezheti ezt az anyagot. Azonban vigyázni kell, hogy ez a hely teljesen legális és igazolt legyen, mert ellenkező esetben sajnos számolnunk kell azzal, hogy megbüntetnek minket, ráadásul természetvédelmi szempontból sem a legelőnyösebb választás, hogyha igazolatlan eredetű fenyőfát vásárolunk.

Amikor építeni (vagy csak fűteni) szeretnénk, akkor muszáj figyelembe vennünk, hogy a fenyőfán kívül van még másfajta anyag is (már hogyha ragaszkodunk a fa alapanyaghoz), amelyet megnézhetünk. Az egyik leggyakoribb ilyen a tölgyfa. Hogyha valamilyen bútort szeretnénk készíteni belőle, és masszívabb végterméket szeretnénk, akkor mindenképpen érdemes, hogyha a tölgy mellett döntünk (mert ez ráadásul még tartósabb is). A fűtésnél pedig a tölgy sokkal tovább tartja a meleget, úgyhogy érdemes éjjelre azzal befűteni. Az egyetlen hátránya, hogy sokkal költségesebb, mint a fenyő, úgyhogy jól meg kell gondolni, hogy mikor melyiket használjuk.


hunprobalazs