A fiatalkori Parkinson-kór

Az új Cedars-Sínai-kutatás szerint azok az emberek, akiknél az 50 éves kor előtt Parkinson-kór alakul ki, rendezetlen agysejtekkel születtek, amelyeket évtizedek óta figyelmen kívül hagytak.

A kutatás rámutat egy olyan gyógyszerre, amely potenciálisan segíthet ezen betegségfolyamatok kijavításában. A Parkinson-kór akkor fordul elő, amikor agyi idegsejtek, amelyek dopamint állítanak elő (egy olyan anyag, amely elősegíti az izommozgás koordinálását) károsodnak vagy meghalnak. Az idővel súlyosbodó tünetek közé tartozik a mozgás lassúsága, a merev izmok, a remegés és az egyensúly elvesztése. A legtöbb esetben a neuronhibák pontos oka nem egyértelmű, és gyógymód nem ismert. Az Egyesült Államokban évente legalább 500.000 embert diagnosztizálnak Parkinson-kórral, és a szám egyre csak növekszik. Noha a betegek többsége 60 éves vagy idősebb, amikor diagnosztizálják, mintegy 10% -uk 21-50 év közötti. Az új tanulmány, amelyet a Nature Medicine folyóiratban publikáltak, ezekre a fiatal betegekre összpontosít.

A vizsgálat elvégzéséhez a kutatócsoport létrehozott speciális őssejteket, úgynevezett indukált pluripotens őssejteket (iPSC), a fiatal Parkinson-kórban szenvedő betegek sejtjeiből. Ezek az iPSC-k az emberi test bármilyen sejttípusát előállíthatják, genetikailag azonosak a beteg saját sejtjeivel. A csoport az iPSC-k segítségével dopamin neuronokat állított elő mindegyik beteg esetében, majd egy edényben tenyésztették őket és elemezték az idegsejtek működését. “Amit az új modell alkalmazásával látunk, az a fiatalkorban elkezdődő Parkinson-kór első jele” – mondta Svendsen. “Úgy tűnik, hogy ezekben a fiatalokban a dopamin neuronok továbbra is helytelenül kezelik az alfa-szinukleint 20 vagy 30 év alatt, ami Parkinson-tünetek kialakulásához vezethet.”


hunprobalazs