A filmek hatása a fiatalokra

Gyerekünk sokat néz tévét, ez rendben is van. De nem mindegy, mit néz. Talán a tanulás helyett is, az sem helyes. De miért lenne baj, hogy mit néz? Hogyan lehet erről beszélni vele?

A fiatalok szeretik a filmeket nézni, szinte mindegy milyen filmet néznek, csak nézzenek valamit. Sajnos a filmek többsége erőszakos, vagy olyan jeleneteket tartalmaznak, melyek néhány korosztály számára nem helyesek, ha megnézik azokat. Persze kiszűrni teljesen lehetetlen, hogy milyen filmet nézzen meg a fiatal.

Hazánkban is megy néhány olyan sorozat, mely igen fontos része az emberek életében. Ráadásul hazai gyártmányúak. És ezekről beszélnek a buszon, az iskolákban is ez a téma, valamint a munkahelyeken is. Szinte már azt lehet mondani, hogy aki nem nézi ezeket a sorozatokat, az kevesebb intelligenciával rendelkezik. Pedig pont az ellenkezője az igaz. Mivel ezek a népbutitó filmek csak arra jók, hogy a fiataloknak bemutassanak egy életstílust, melyet elég sokan követni is próbálnak, és azt hiszik, hogy úgy kell élni, és az az igazi élet.

Léteznek külföldi sorozatok is, melyek az úgynevezett szappanoperák kategórába sorolhatók. Ezek leginkább brazil, venezuelai, mexikói vagy dél-amerikai filmsorozatok, és a szerelem, a bosszú a fő téma. Ezek is teljesen elferdítetten mutatják be az életet. Többségében van egy rendezett és gazdag házasságban élő családfő, valamint egy szegény és szerencsétlen fiatal lány a családjával. Majd a fiatal és szegény lány találkozik a gazdag család férfiával, és beleszeretnek egymásba. Ez persze, hogy nem bűn, nem úgy állítják be. Tehát ez is egy rossz, mivel azt sugallják a fiataloknak, hogy nem bűn beleszeretni egy nős férfiba.

Végezetül ne feledjük, hogy ezek csupán filmek, kitalált dolgok. Az élet egyáltalán nem olyan, mint ezeken a filmeken. Nem kell követnünk, nem így kell élnünk. Az élet sokkal nehezebb. A filmek viszont csak arra valók, hogy valamivel könnyebbé tegyék az életünket, adjanak egy kevéske szórakozást.


hunprobalazs