A forintgyengülés bizonyos hatásai

Hazákban tapasztalható forintgyengülés mindenkire és mindenre hatással van, de leginkább a hétköznapi emberekre. A forint gyengülése nincs jó hatással azokra, akik külföldre utaznak, ugyanis a forint gyengülésének következtében, ha olyan országokba kívánnak utazni, ahol euróval kell fizetni, mivel magasabb árfolyamon tudják átváltani forintjaikat euróra.

[adsense_id=”1″]

A repülőjegyek árára szinte azonnal lehet hatása a forint gyengülésének, elég, ha egy-egy „forint esés” bejelentéséről szóló híradás után megnézzük az on-line felületek kínálta repülőjegyek árait. De a saját szervezésben történő utazás is drágább lehet ilyenkor. Mivel az utazási irodák jó előre megkötik szerződéseiket, ezért a gyakorlatban az ilyen ajánlatok esetén csak később jelentkezik a gyenge forint hatása.

Azok is azonnal megérzik a forint gyengülésének hatását, akik külföldről akarnak vásárolni, ugyanis a külföldről importált áruk is drágábbak lehetnek, mint ahogy a nemzetközi internetboltok polcairól sem éri meg ilyen esetben válogatni.

Akik a forint gyengülése esetén jól járhatnak, azok az olyan a cégek (exportőrök), akik külföldre szállítanak, ugyanis az euró bevételekből könnyebb fizetni a hazai forintban számolt béreket és egyéb költségeiket. Ugyanígy jól járhatnak azok is, akik külföldön dolgoznak és nem forintban kapják a munkabérüket, mert a külföldi pénznemben szerzett bevételeikből többet tudnak költeni a hazai boltokban, szupermarketekben.

A forint gyengülése jó hatással van még a határ menti forgalomra is, hiszen tapasztaljuk ilyenkor, hogy több szlovák vagy osztrák végzi nálunk a hétvégi nagybevásárlást, persze ha megfelelő mértékben gyengül a forint. Mivel ez csak átmeneti hatás, ezért a határmenti boltok csak addig élvezhetik ennek az előnyét, amíg az árdrágító hatás nem gyűrűzik be végleg a boltok polcaira is.

 


hunprobalazs