A forró nyári napokon hogyan pótoljuk a szükséges folyadékot a szervezetünk számára?

A nagy hőségben mindig megfelelő figyelmet kell arra fordítanunk, hogy pótoljuk a szükséges folyadékot a szervezetünk számára, hiszen nagyon könnyen dehidrálhatunk.

A víz nagyon fontos szerepet játszik a szervezetünkben, hiszen maga a testünk is több mint fele vízből tevődik ősze. Így a megfelelő működéshez elengedhetetlen, hiszen szerepet játszik a vérkeringésben, illetve befolyásolja a vér megfelelő összetételét, a vérnyomás szabályozásában is részt vesz, illetve a tápanyagok, salakanyagok és a gázok szállításában is szerepet játszik. Ráadásul az ízületek megfelelő működésében is részt vesz. A szervezetünk, akkor tud megfelelően működni, ha a szervezetbe jutó és termelődő, valamit eltávozó folyadék mennyiség összhangban vannak. A szervezetünk számára már a 2%-os folyadékvesztés is jelentős lehet, hiszen nagyban befolyásolja a fizikai és szellemi teljesítőképességet. A nem megfelelő folyadék mennyiség esetén a szervezetünk különféle jeleket küld számunkra, melyek lehetnek fejfájás, koncentrációképesség csökkenése, fáradság és szomjúság is.

A testünk viszonylag későn jelzi azt, hogy folyadékra van szüksége. Amikor már jelezz, akkor és azt érezzük, hogy szomjasok vagyunk, akkor az azt jelenti, hogy már rég innunk kellett volna. A kiszáradás nem játék, hiszen sokszorosára növelheti a szívinfarktus és az agyvérzés esélyét. Hőség ideje alatt személytől függően a napi 2-4 liter folyadék mennyiség elfogyasztása az ajánlott. Ennél akár nagyobb mennyiségre is szükségünk lehet, abban az esetben, ha a szervezetünkből valamilyen oknál fogva sokkal gyorsabban ürül ki a folyadék. Ez megtörténhet sportolás, fizikai munkavégzés vagy szaunázás közben is.


hunprobalazs