A fosszilis tüzelőanyagokkal az óceán savasodásának több mint feléért felelnek

A fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó cégek általi kibocsátások az ipar előtti idők óta az óceán savasodásának több mint feléért felelnek – állítja a Environmental Research Letters tudományos folyóiratban közzétett elismert tanulmány.

A tanulmány a fosszilis tüzelőanyagok kitermelése, előállítása és felhasználása során felszabadult szén eredményeként felmerült óceán savtartalmának mértékét vizsgálta, és a 88 fő gáz-, olaj- és széntermelőre, valamint cementgyártóra összpontosított. A tanulmány szerint a vállalatok kibocsátása két időszakban releváns: 1880-2015 és 1965-2015. A legújabb kutatások rámutattak, hogy az olaj- és gázipar legalább az 1960-as évek közepe óta tisztában volt termékeik éghajlatot sújtó kockázatával. A fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó cégek, miután a kockázatok széles körben ismertté váltak, többmillió dolláros kampányt indítottak, hogy meggyőzzék az embereket arról, hogy az éghajlattudomány “túl homályos” ahhoz, hogy indokoltak legyenek a vádak. “A fosszilis tüzelőanyagok égetése messze a tengeri savasodás legnagyobb hajtóereje, de nem tudtuk megállapítani, mennyi fosszilis tüzelőanyaggal működő vállalat járult hozzá a problémához, és milyen eszközökkel” – mondta Rachel Licker, a tanulmány szerzője.

“A kutatók most meg tudják határozni, hogy az óceán mennyivel savasabb lett az egyes fosszilis tüzelőanyaggal foglalkozó cégek termékeinek következményeként” – tette hozzá. Licker és csapata a Climate Accountability Institute által készített adatokat használták. A 2017. évi tanulmányból kölcsönözték módszertanukat, amely kissé eltérő időkeretekben kapcsolta össze a globális hőmérsékleti növekedést és a tengerszint emelkedést a fosszilis tüzelőanyagok gyártóinak kibocsátásával.


hunprobalazs