A francia gasztronómia jellegzetességei

Minden ország gasztronómiája más és más és ettől lesznek izgalmasak az ételek, az ízek, az alapanyagok stb. Egy nemzet konyhájának alakulása számos tényezőtől függ az éghajlati viszonyoktól kezdve a termőföldben megmaradó alapanyagokon keresztül.

A francia gasztronómia már nagyon régóta legendás és világszerte ismert. A mai, modern kort meghatározó és egyértelműen divatteremtő francia konyha szárnybontogatása a középkorra nyúlik vissza. A francia háztartásokban már akkor gyakori volt az erős fűszerezés, valamint a sok sózott, füstölt alapanyag, ahogy más olyan helyeken is, ahol hideg telek vannak, amikre fel kellett készülni. A változás akkor következett be a francia konyhában, amikor II. Henrik feleségül vett egy olasz úrnőt, Medici Katalint, aki magával hozta az olasz szakácsait, akik sokkal modernebb és felvilágosultabb konyhát vittek. Valójában ennek köszönhetően kezdett gyökeresen megváltozni és ezzel együtt fejlődni is a francia konyhaművészet.

Az olaszoktól vették át például a franciák a szarvasgomba, a gomba, az olívaolaj és a fokhagyma használatát is, és olyan alapanyagok is bekerültek a francia gasztronómiába, mint a brokkoli, az articsóka, a spenót stb. Időközben meghonosodott a felfújt, a gyúrt tészta, a levestészta, valamint a különféle sütemények. Franciaországban egy étkezés hosszasabb, mivel négy fogásból áll. Egy étvágygerjesztő aperitiffel kezdődik, amely után legalább négy fogás következik, előétellel, főtétellel, sajttal és desszerttel, és legvégül egy emésztést segítő itallal zárul az étkezés. A francia konyha lényege, a sokféle, változatos és minőségi alapanyagok. A kreatív, fantáziadús ízek és a gyönyörű tálalás, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy csodálatos, ízekben gazdag étel kerüljön az asztalra.


hunprobalazs