A francia konyha sokszínűsége

Minden országnak, népnek megvannak a maga szokásai, hagyományai legyen szó zenéről, művészetről, gasztronómiáról stb. Egy nemzet konyhájának kialakulását számos tényező befolyásolja, az éghajlati viszonyoktól kezdődően, a társadalmi változásokon keresztül a szakácsokig. Ezek határozzák meg az ételek milyenségét, az ország gasztronómiájának változását és fejlődését.

A francia konyha változatossága, sokszínűsége párhuzamba állítható az olasz és a kínai konyhával, mivel rengeteg régió, alapanyag és stílus tartozik ide. A francia gasztronómia sokszínűsége annak is köszönhető, hogy nagy az ország területe, a klimatikus viszonyok sokfélék. Az ország keleti és északi tartományai kontinentális-hegyvidéki éghajlata miatt teljesen eltérő alapanyagok tenyésztésére és termesztésére ad lehetőséget. Az északi oldalon a német, a délkeletin az olasz, délen pedig a spanyol konyhával együtt fejlődött ki az adott régió francia konyhája, amely mindegyik szomszédos ország konyhájából átvett valamit és ezeket ültette be a saját konyhaművészetébe. Az északi és keleti területeken a német és a flamand hatások érződnek. Az egyszerű, tartalmas paraszti fogások jellemzők.

Az egyik legérdekesebb konyhatechnológiai eljárás a különféle húsok elkészítése, amikor a húsokat először megfőzik alaplében, panírozzák és grillen megsütik. A nyugati, tengerparti régiókban természetesen a tenger gyümölcsei kapnak nagy szerepet. A La Manche csatorna osztrigája és fésűkagylója nagyon híres. Franciaország déli része mediterrán klímája miatt nagyon gazdag gyümölcsökben, zöldségekben és fűszernövényekben is. A francia gasztronómiában nagyon fontos a sokféleség mellett, a minőségi alapanyagok használata és emiatt is lesznek annyira finomak és egészégesek az ételek.


hunprobalazs