A futás több mint sport

Az emberiség legalapvetőbb tulajdonsága az, hogy változtatja helyét, tehát mozog. Őseink az idő múlásával két lábra álltak, majd felegyenesedtek, megtalálták egyensúlyukat és jártak. Minden újabb generáció ezt teszi, a kisgyerekek elsősorban megtalálják a támaszt, segítséget kapnak szüleiktől abban, hogy ők is elsajátítsák ezt a tudományt. Apró bizonytalan lépéseik biztossá válnak, egyre szaporábban próbálkoznak, majd szaladnak.

[wp_ad_camp_1]

Ám az élet számos helyzetében szükségünk van erre a gyorsabb verzióra. Ilyen helyzet az orrunk előtt elhaladó busz, vagy épp ha nem akarjuk, hogy utolérjenek minket.

Ez a mozgási forma kedveltté vált, már évszázadokkal ezelőtt rendeztek futóversenyeket, az emberek rájöttek, hogy mennyi előnnyel jár, ha napirendjébe sorolja a sportszerű mozgást.

A futás oldja a feszültséget, az agyban olyan folyamat megy végbe ez által, amely fájdalomcsillapítóként hat szervezetünkre. Huzamos idejű futás után megfeledkezünk fejfájásunkról, vagy egyéb szervi és lelki problémánkról egyaránt.  A rendszeres futás következtében testünk változásokon megy át, fogyunk, illetve izmaink formálódnak. Ezzel párhuzamosan ellenálló képességünk is erősebb lesz a betegségekkel szemben.

A mozgásszegény életmódba muszáj szint vinni, ezért az oktatási hivatal kötelezővé tette a testnevelésórákat a fiatalok számára. Ezen kívül jótékonysági futóversenyeket, maratonokat rendeznek, hogy mozgásra bírják az emberiséget.

Bár a modern világ technikai eszközei révén olyan kényelmet biztosítunk magunknak, ami a mozgáshiányos életmódra szoktat rá minket, szakadjunk ki kicsit a mókuskerékből , mérlegeljük számos előnyét  és  legyen a hobbink a futás!


hunprobalazs