A Grundfos vállalati versenyképessége

A Grundfos klaszterek tekintetében is igen heterogénnek tekinthető. A felvásárlásra fordított összegek egy jelentős részét olyan innovatív vállalatokra fordították, amelyek szélesítik a termék és kompetencia palettát. Erre példaként hozták fel az autóiparral közösen fejlesztett fúvókákat, melyek a jövő katalizátor technológiáját jelentik a cég szerint.

[adsense_id=”1″]

A cég maga több iparágban is jelentősen érdekelt, hiszen a légkondícionálók és minden olyan egyéb iparágnak potenciális beszállítók, melyeknek szivattyúkra van szükségük a végtermékükben, azonban maguk nem képesek, vagy nem akarják azt előállítani. Ezen információ alapján a helyzet leginkább a Californiai iskola felfogásával egyezik, miszerint a vertikális dezintegráció révén létrejott termelési hálózatokról kell beszélni, ahol ezen globális hálózatok számára a költségcsökkentés a legfontosabb elem. Kalaszterekben való részvételként lehet még felfogni a sajátgép gyártást, tervezést is.

Ebből a szempontból azért érdekes a vállalat, mert termelőeszközeinek minél nagyobb részét kívánja maga előállítani, azonban bizonyos innovatí területeken igénybe veszi német és olasz gépgyártócégek tapasztalatait is. Példaként: A Grundfosnál megcsinálják a terveket, amelyeket azután elküldenek Olaszországba, ahol az ottani mérnökkel közösen meghozzák a szükséges változtatásokat annak érdekében hogy az legyártható legyen, valamint hogy kiküszöböljék a lehetséges hibákat, majd pedig Olaszországban legyártják a gépeket, leszállítják és beszerelik azokat. Ezen gépek karbantartása javarész helyben torténik, azonban ha nagyobb probléma lép fel akkor az olasz beszállító küld szakembereket.


hunprobalazs