A gyerekszoba fontossága és kialakítása

A gyerekszoba kialakítására fontos oda figyelni, mivel a gyerek fejlődésében a szülők és a testvérekkel való kapcsolat mellett, az egyik fő szerepet a környezete játszik. Ez adja majd meg, hogy mit szeretnek, mit tartanak természetes dolognak és szépnek.

A gyerekek növekednek és mindig új problémákkal, több kihívással kell szembenézniük, ezért fontos, hogy legyen egy saját szobájuk, ahová elvonulhatnak, egyedül lehetnek, tanulhatnak, vagy ahol szabadon játszhatnak. Legtöbbször a ház építésénél, illetve kész ház vásárlásánál, a berendezkedésnél, vagy a tervezésnél, a szülők mindig azt a szobát választják a gyerekek számára, ami a legkisebb. Pedig ez a felnőtt hálószobával ellentétben, nemcsak alvásra szolgál, mivel itt tanul a gyerek, itt játszik egyedül és kis barátaival egyaránt. Nem beszélve arról, hogy nem csak a ruháikat kell itt tartaniuk, de még a játékoknak is helyett kell szorítani, mivel azok előbb utóbb ellepik a lakás többi részét.

A gyerekszoba kialakítása során, először a fal színét kell kiválasztanunk. Döntsünk inkább a letisztult és egyszerű színek mellett. Amikor majd már nagyobb lesz a gyerkőc, kialakul a saját ízlésvilága, lesznek kedvenc mesehősei, és matricákkal, esetleg tapétával is feldobhatjuk szobájukat. Fontos, hogy a lakásban ez a helység világos legyen. Lehetőleg ezt természetes fénnyel oldjuk meg. Ha kisebb gyerekünk van, kerüljük az éles sarkú bútorok vásárlását. Amennyiben már rendelkezünk bútorral, akkor ajánlatos ezeknél sarokvédőket használni. Figyeljünk oda, hogyha át szeretnénk alakítani a szobájukat, ne tegyük hirtelen. A falszín változtatása, és a régi dolgok hiánya, stresszt válthat ki a gyerekből. Vonjuk be az új szoba kialakítása során őket is és együtt, fokozatosan végezzük az újításokat, így elkerülhetjük a problémákat.


hunprobalazs