A gyermekek sokkal több cukrot fogyasztanak, mint a felnőttek

A gyermekeknek sajnos nem túl könnyű parancsolni, főleg akkor, ha az édességfogyasztásról van szó. A szülő hiába parancsol rá, mert az óvodában, vagy az iskolában úgy is enni fogja, ha nagyon akarja. Ez főleg akkor veszélyes, ha a többi gyerek is ezt csinálja, mert akkor mindegyikük lépést akar tartani a többivel.

Ezért kerülnek be a kicsik étrendjébe olyan gyakran a káros cukrot tartalmazó üdítőitalok. Sajnos nem lehet minden esetben kivédeni ezt, egy héten (jobb esetben nem minden nap) pár korty igy is, úgy is le fog csúszni. Nekünk, felnőtteknek sokkal könnyebb ellenállnunk, mivel nagyon jól tudjuk, hogy milyen káros anyagokat tartalmaznak és ezek fogyasztásának milyen súlyos következményei lehetnek. Viszont a gyerekeket egyedül csak a mi szavunk akadályozza meg abban, hogy belekortyoljanak az ilyen itókákba, és mint tudjuk, a gyermekek nem a szófogadásukról híresek. Még ha be is látnák, hogy igazunk van, ösztöneik azt diktálnák, hogy „még azért se” álljanak ellen a kísértésnek, és igyanak cukros üdítőitalokat.

Hasonló a helyzet a csokoládé fogyasztásával is. Sőt, az még a jobbik eset, ha csak csokoládét esznek, hiszen az még egészségesnek mondható például a cukorkához, vagy gumicukorhoz képest. Sajnos azonban a gyermekek nagyrésze „unja már” a csokoládét és a cukros élvezeteket másfajta édességekben keresi. Nekünk, felnőtteknek az a dolgunk, hogy elmagyarázzuk nekik, hogy miért nem tanácsos sok hasonló ételt fogyasztaniuk, viszont arra már nem létezik metódus, hogyan is tudnánk betartatni velük ezeket. Ha túl sokat hangsúlyozzuk, akkor még azért is csinálni fogják, viszont, ha nem mondjuk, akkor lehet, hogy olyan információkat nem osztunk meg velük, amelyek létfontosságúak lehetnek a jövőjükre nézve. Mindenképp nehéz helyzetben vannak ebből a szempontból a mai világban mind a gyerekek, mind a felnőttek.


hunprobalazs