A gyermeknevelés nehézségei

A gyermekvállalás előtt állók körében számos kérdés fel szokott merülni egészen a várandósság idejének nehézségeitől kezdve a várható anyagiakon keresztül a gyermeknevelés évei során felmerülő problémákig. Sokan éppen ezek miatt félve vágnak bele, de a gyakorlatban általában rádöbbennek, hogy egyik dolog szüli a másikat, és a mindennapokban a problémákat közösen a partnerrel igenis meg lehet oldani.

Nagyon fontos, hogy az anyagi terhek megosztása mellett arra is törekedjünk, hogy a gyermekkel töltött idő és az odafigyelés is mindkét részről érkezzen. Egyedül csinálni rendkívül nehéz, pedig sajnos tény, hogy egyre több az egyedülálló szülő. A szükséges anyagiak előteremtése is gyakran okoz problémát, hiszen már az általános iskolától kezdődően egyre magasabb kiadásokra lehet számítani. Ha pedig azt szeretnénk, hogy a különórák, és felkészítők aktívan hozzájáruljanak a gyermek jövőjéhez, úgy ezekre szintén érdemes pénzt áldozni. Legjobb, ha a manapság egyre szélesebb körben elérhető gyermek megtakarításai formák közül a legszimpatikusabb mellett döntünk, így havi néhány ezer forint megspórolásával biztosíthatjuk a gyermek tanulmányainak előteremtését. A tini korban a fiatalokra leselkedő veszélyektől sem könnyű megóvni a gyermeket, de ha már a kezdetektől bizalmas kapcsolatot alakítunk ki vele, úgy jó eséllyel felfogja és megérti majd, mi a saját jól felfogott érdeke.

A tiltás gyakran a legrosszabb választásnak bizonyul, helyette ajánlott a következetes nevelés és a szülői jó példa mutatása. Tény, hogy nem lesz mindig könnyű. Lesznek nehéz időszakok, de ahelyett, hogy saját akaratunkat erőltetnénk rá a gyermekre, érdemes szem előtt tartani azt, ami számára a legjobb. A felelősségteljes gyermekvállalás és nevelés azonban olyan pluszt ad az életnek és a mindennapoknak, amelyről nem mondhat le egyetlen pár sem.


hunprobalazs