A halál és a gyász

Szeretteink elvesztése igazi trauma az egész család számára. Ilyenkor következik a gyász, amikor emlékezünk szeretteinkre, magunkba zárkózunk és várjuk, hogy a fájdalmunk enyhüljön. Sokan a temetési szertartásra egy szép verset választanak, amit elszavalnak.

[adsense_id=”1″]

Az ilyen gyász versek fellelhetők az interneten. Számos nagy költőnk írt ilyen témában költeményeket. Választhatunk Ady Endre, Babits Mihály, Vajda János vagy Kosztolányi Dezső műveiből is. A vers hallgatása közben felidézhetjük az elhunyttal kapcsolatos emlékeket. A gyászszertartás befejezése után a hozzátartozók és a barátok virágokat helyezhetnek el a sír mellett. Ma már egyre gyakoribb a hamvasztásos temetés, ami általában pénztárcabarát és kevésbé hivalkodó. A temetés után következik a gyász, amely egy adott ember személyiségétől függően tarthat rövidebb vagy hosszabb ideig is. Szeretteinket azonban sohasem felejtjük el, ők mindig velünk maradnak meg az emlékezetünkben.

Halottak napján pedig szokás szerint mindig kimegyünk a temetőbe és viszünk egy szál virágot vagy koszorút a sírra és megemlékezünk az elhunytról. Sajnos a temetés költségei hatalmasak lettek az utóbbi időben, amire érdemes felkészülni, amennyiben azonban az anyagiak nem engedik meg, lehet folyamodni szociális temetésért is az illetékes önkormányzatnál. Nem érdemes milliókat elkölteni hatalmas síremlékekre, a lényeg, hogy a szívünkben őrizzük meg az emlékeket elhunyt szeretteinkről.


hunprobalazs