A hallókészülékek késleltethetik a kognitív hanyatlást

A hallókészülékek viselése késleltetheti az idősebb felnőttek kognitív hanyatlását és javíthatja az agy működését – az ígéretes új kutatások szerint. A kognitív hanyatlás a halláscsökkenéssel jár, amely az 55 éves emberek kb. 32% -át, a 70 év feletti emberek több mint 70% -át érinti.

A halláskárosodást a demencia módosítható kockázati tényezőjének tekintik. A Melbourne-i Egyetem kutatói csaknem 100 felnőttkorban, 62-82 éves korukban  levő embereknél tesztelték a hallókészülékek használatát. A résztvevőket a hallásuk előtti és 18 hónap elteltével vizsgálták, amikor hallókészülékeik illeszkedtek a halláshoz, a kognitív funkcióhoz, a beszéd észleléséhez, az életminőséghez, a testmozgáshoz, a magányhoz és a hangulathoz. A hallókészülék 18 hónapos használatát követően a kutatók azt tapasztalták, hogy a beszéd észlelése és életminősége jelentősen javult a résztvevőknél. Különösen figyelemre méltó, hogy a tanulmány résztvevőinek 97,3% -a mutatott klinikailag szignifikáns javulást vagy stabilitást a végrehajtó funkcióban – mentális képességükben, hogy megtervezzék, szervezzék az információkat és kezdeményezzék a feladatokat.

Különösen a nők mutattak jelentős javulást a gondolkodásban és a döntéshozáshoz használt munkamemória, valamint a legtöbb más kognitív funkció szempontjából. A tanulmány azt is megállapította, hogy a hallókészülékek gyakoribb használatát a kognitív funkciók nagyobb javulása okozza, és a nők sokkal szorgalmasabbak voltak a készülékek viselésekor, mint a férfiak. A Melbourne-i egyetemi docens és a kutatás vezetője, Julia Sarant azt mondta, hogy a kognitív funkciók javulása általában nem jellemző az idősebb felnőtteknél. “Annak ellenére, hogy vannak sikeres kezelések a halláscsökkenés ellen, jelenleg nem működnek sikeresen a kognitív hanyatlás vagy a demencia visszaszorítására” – mondta Sarant docens.


hunprobalazs