A hatékony szövegírás alapja

Mindenki más és más módon tudja a legjobban kifejezni magát. Van, aki kiáló szónok, ha beszélgetésre kerül a sor, bárkit levesz a lábáról, vagy épp bármilyen kemény ellenfelet sikerül meggyőznie a saját igazáról, akár az üzleti életben is.

Vannak azonban olyanok is, akik élőszóban nem boldogulnak egykönnyen, azonban ennek nemcsak a hiányos szókincs lehet a hátterében, némelyikünk egyszerűen csak túl szégyenlős, könnyedén zavarba jön, de az önbizalomhiány is igen gyakori tényező. Az ilyen személyek gyakran remek tollforgatók, írásban ugyanis játszi könnyedséggel el tudják mondani mindazt, amit szeretnének. A hatékony szövegírás tehát értelemszerűen nem mindenkinek megy egyformán jól, a jó hír viszont az, hogy mint minden egyéb készség, az írási képességeink és kapacitásunk is abszolút fejleszthető. Mindössze sok-sok kitartásra, elegendő időre és egy jó tanárra van szükségünk.

Ha hatékonyságról beszélünk a szövegírás kapcsán, akkor alapvetően két dologra gondolhatunk: egyrészt, hogy mi mennyire vagyunk hatékonyak írás közben – mennyi idő alatt vagyunk képesek megalkotni egy szöveget-, másrészt, hogy az irományunk mennyire bizonyul majd hatékonynak marketing szempontból. Ha igazán sikeresek akarunk lenni és azt szeretnénk elérni, hogy a vállalatunk rövid időn belül felvirágozzon, akkor bizony mindkét értelemben hatékonynak kell lennünk. A szövegeinkben nem lehetnek például helyesírási hibák, de ami még ennél is sokkal fontosabb: amit leírunk, annak mindig kell, hogy legyen értelme, ám a megfogalmazás során érdemes nagy hangsúlyt fektetnünk a közérthetőségre is. Hiába próbálunk csupa értékes információt közölni az oldalunk látogatóival, ha a szakszavakkal teletűzdelt szövegeinkből az átlagember nem tudja kihámozni, hogy mit is szerettünk volna tudatni velük.

A szövegírás tehát nem a legegyszerűbb feladat, viszont, ha sikerül belejönnie, akkor már önmagában a szövegalkotás is örömmel töltheti el egy idő után. Ha azonban mégis inkább azon a véleményen van, hogy ez nem az Ön asztala, akkor bízza nyugodtan szakemberre a szövegek megírását!


hunprobalazs