A havasalföldi Drakula gróf legendája

Ki ne hallott volna még a hírhedt Drakula grófról, Havasalföld kegyetlen vámpírjáról, aki vért ivott, és koporsóban aludta át a nappalokat. A Bram Stoker regénye által világhírűvé vált legenda szerint a gróf mindig sápadt volt, és mindig feketében járt. Ez a misztikus lény nem rendelkezett tükörképpel, és irtózott a keresztektől. Az írásból továbbá az is kiderül, hogy legyőzni sem lehet akárhogyan. A történet főhőseinek csak lefejezéssel és szívbe döfött karóval sikerült ártalmatlanná tenni Drakulát.

A legendát azonban mégsem Bram Stoker indította útjára. Drakula valóban létezett. A 15. században Havasalföldön élt fejedelem körül már életében keringtek mendemondák valódi kilétéről. A nép megmagyarázhatatlan rettegéssel viseltetett már akkor is az uralkodó iránt, akiről azt hitték, hogy sohasem hal meg, éjfélkor feltámad, és vérrel táplálkozik. A helyiek gyermekeiket is azzal a riogatással fegyelmezték, hogy ha nem lesznek jók, akkor elviszi őket Drakula gróf. A Drakula néven elhíresült fejedelem valódi neve Vlad Tepes, vagy másképpen Karóbahúzó Vlad, akinek szívtelensége és zsarnoksága nem ismert határokat. Apja után nevezték Vlad Drakulának, mivel apja helyet kapott a magyar király Sárkányos Társaságában (Dragonis Societas), melynek következtében Vlad Draculnak hívták. A dracul a románban azonban ördögöt jelent, így a dracula pedig az ördög fiát.

Az Ördögfiókának nevéhez híven sok vér tapad a kezéhez. Az áldozatain számtalan kínzási módszert alkalmazott úgy, mint a csonkítás, nyúzás, karóba húzás vagy a lefejezés. Kegyetlen uralkodása alatt még a lopásért is ilyen és efféle büntetések jártak. Még magát a fejedelmet is olyan legendák lengik körül, miszerint börtönben töltött évei alatt is egereket húzott karóba a cellájában. Egy másik szerint pedig koldusokat és szegényeket hívott vendégségbe, hogy megkérdezze tőlük, szeretnének-e megszabadulni a szegénységüktől. Az igenlő válasz után pedig rájuk gyújtatta a termet. A történelmi fejedelem 1476-ban halt meg, tisztázatlan körülmények között, sírja pedig egy snagovi kolostorba került. A sírhely azonban a legenda szerint üres, Drakula pedig a kolostor alatt húzódó folyosóban vár a megfelelő pillanatra a visszatérésre.


hunprobalazs