A HIV fertőzés bőrtünetei

A bőrön és nyálkahártyán található tünetek diagnosztikusak, ha nem ismert a HIV státusz, ha viszont ismert a fertőzöttség, ezeknek a tüneteknek prognosztikus értékük van. A továbbiakban azon bőrtünetek lesznek ismertetve, amelyeknek ismerjük a prognosztikus vagy diagnosztikus jelentőségét, és amelyek ezáltal segítséget nyújtanak az orvosnak abban, hogy megállapíthassa a HIV fertőzöttséget.

A HIV fertőzés bőrtünetei gyakran hosszú ideig fennállnak, ezek elég fájdalmasak, és fekélyek jelennek meg a testen. Fontos megjegyezni azt is, hogy a HIV fertőzöttség akkor derül ki legelőször, amikor valaki diagnosztikus bőr- és nyálkahártya tünetekkel mennek el orvoshoz. A herpes simplex tökéletesen eleget tesz ezeknek a kritériumoknak. Az is jellemző HIV fertőzötteknél, hogy bevérzésre, szóródásra, és egyéb szövődményekre való hajlamot mutatnak. Kutatások szerint a HIV betegségben szenvedőknek 8-10%-a középen behúzódó göbcsék jelennek meg a testén. Ezek inkább kifejezetten nagy növedékek kifejlődésében, és szóródásra való hajlamként nyilvánul meg.

Ha a sebész eltávolítja ezeket a göbcséket, akkor sincs senki biztonságban, hiszen ezeknek magas a kiújulásra való hajlamuk. A humán papillómavírus is egy bőrtünet, amely szintén extrém nagyságú növedékekből áll. Egy másik bőrtünet az oral hairy leukoplakia, amely a nyelv szélein található, és ezzel általában érdes felszínű, piros szürke, barázdált elváltozások. A HIV fertőzés bőrtüneteiről, és egyéb információiról bővebben a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalon olvashat, valamint felveheti a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal is a +36-30-870-74-27 telefonszámot, vagy az info@boc.hu e-mail címre írva. Klinikánkat az 1053 Budapest, Ferenciek tere 7-8, III. lépcsőház 2. emeletén találhatja meg.


hunprobalazs