A hús – a magyar gasztronómia alapja

A magyarok legkedveltebb élelmiszerei kézé tartoznak a húsfélék. Ezek közül is a lakosság többsége a baromfihúst fogyasztja, utána pedig a sertéshús az, ami a leggyakrabban kerül az asztalokra.

A magyar gasztronómia változatos és nagyon kreatív. Az egyedi és a karakteres íz világ jellemzi. Hazánkban az ételkészítés egyik fő alapanyaga a hús. Ez mindig a legdrágább nyersanyagnak számított. Régen a tehetősebb családok többet, a szegényebbek inkább kevesebbet fogyasztották ezt az élelmiszert. A magyarok körében nagyon kedvelt a rántott hús, a töltött káposzta, és a pörköltek. A régi magyar parasztok leginkább a szárnyasokat, a tyúkokat fogyasztották.

A hús egy fontos és kedvelt táplálékunk. Fehérjéket, vitaminokat és sok vasat tartalmaz. Azonban fajtájuktól és elkészítési módjuktól függ, hogy egészségesek-e. Ha túl sok húst fogyasztunk, olyan betegségek jelentkezhetnek, mint a magas koleszterinszint, az elhízás, köszvény, szív és érrendszeri betegségek, de akár még a csontritkulás is. A megfelelő mennyiségű hús fogyasztás hetente két-három alkalmat jelent. Ennél az élelmiszernél, nem csak a mennyiség a fontos, hanem az is, hogy hogyan készítsük el. A húsok közül a csirkemell nagyon népszerű és jelentős fehérjeforrás is egyben. Bőr nélkül fogyasztva, alacsony a zsírtartalma, sok vitamin és ásványi anyag található benne. Érdemes gyakran beiktatni az étkezéseinkbe. Ennek elkészítési módjai, nagyon széleskörűek, készíthetünk belőle levest, sültet, vagy ha szeretjük, akkor húspástétomot is. A másik népszerű hústermék a sertéshús. Ennek az állatnak egyes részei egészségesebbek, mint például a dagadó, ami kiegyenlíti a koleszterinszintet. 100gramm dagadóban, a telített zsírsavak napi ajánlott bevitelének 100%-a megtalálható.


hunprobalazs