A kazánok felépítése és főbb részei

A kazán igazán nagy szolgálatot tesz, hisz az egész család számára felmelegíti az otthont és a vizet. Mi most azokat a kazánokat vesszük górcső alá, amik víz felmelegítésére is alkalmasak. A konstrukció eltérő lehet a kazánoknál, azonban a fő részek azonosak mindegyiknél.

A kazánok felépítéséről bővebb információkat itt érhet el. A kazánok mind mások és mások, azonban egy valami biztos, még pedig, hogy égési kamrából, égetőből, hőcserélőből és keringető készülékből állnak. Ezek a legfőbb részek, amik egytől-egyig megegyeznek. Az égető feladata a kazánon belül, hogy az égési reakciót elindítsa. Amikor a rendszer hőt termel, akkor a termosztát elektromos üzenetet küld az égőnek. Az égéshez üzemanyagra is szükség van, ezt pedig egy szűrőmechanizmus által a kazánhoz szivattyúzzák egy külső forrásból. A kazán égés kamrája az a hely, ahol az üzemanyagot elégetik. Mivel nagy a hő itt, ezért általában öntöttvasból készítik. Az égő fúvókája finom permetté alakítja ezt az üzemanyagot és felégeti. Ahogy azt korábban említettük, az égéskamrában rövid idő alatt, nagyon magas hőmérséklet, akár több száz fok is lehet.

A kazánrendszerben a vizet égési kamra körül szűrik egy füst-gáz járaton keresztül. A forrásban lévő víz, mely nyomás alatt áll, csöveken keresztül a hőleadó fűtőberendezéseibe vagy a radiátorba van pumpálva. Ezek a fűtőberendezések vagy a radiátor a kazánban előállított hőenergiát bocsájtják ki. Szó esett az üzemanyagról is, ami alapvetően többféle lehet, például lehet kerozin, fűtőolaj vagy folyékony propángáz. A kazánt a múltban is többféle funkcióra alkalmazták a fűtésen túl is. Ahhoz, hogy a kazánrendszer valóban jól működjön, szükség van annak éves karbantartására és tisztítására is, amit szakembernek kell elvégeznie.


hunprobalazs