A kihalás szélére került a világ legveszélyeztetettebb állatfaja

Sokan nem is gondolnák, hogy melyik ez az állat, melyből mára már csak 35 példány maradt fent az egész világon. Ezért rájuk már azt használjuk, hogy súlyosan veszélyezettet fajok.

Ez a három szó nem csupán egy környezettani besorolást jelent, hanem ettől sokkal többet. Vagyis, hogy nekünk, vagy az elődjeinknek volt és még jelen pillanatban is van lehetőségünk arra, hogy a két szemünkkel megtekintsük ezt az állatfajtát, de a következő generációk nem mondhatják már el magukról ugyanezt, ha rövid időn belül nem történik drasztikus változás. Ezért is tartsuk fontosnak felhívni a figyelmet arra, hogy vigyázzunk a minket körül vevő környezetre és a bennük elő állatokra, mivel ha nem így cselekszünk, akkor a gyermekeink vagy az unokáink már sokkal szegényebbek lesznek, mert számtalan természeti csodáról maradhatnak le. A Természetörökség vörös listáján sajnos nem csak egy állat szerepel, és ez a vörös lista tulajdonképpen azt jelenti, hogy több mint valószínű, hogy a kihalás tragikus sora vár rájuk, legalábbis a természetes élőhelyükön biztosan.

Az egyik ilyen állat az Amuri leopárd, amely a nagytestű macskafajták sorába tartozik. Ez a macskafajta főként Kelet-Oroszországban, Kína és a Koreai-félsziget hegyvidékén fordulnak elő. A természet élőhelyén kb. 10-15 évet tud elélni, fogságban akár 25 évet is. A legritkább párducfélének tartják és az utolsó egyedszámok Kínában találhatóak. A becsült egyedszám mindössze 35-45 közzé tehető. A nőstényeknek leginkább kettő kölyke születik. Gyönyörű állatok, melyeknek kékes-zöld szemük van. Többek között az ilyen gyönyörű egyedek miatt is érdemes egy kicsit átértékelni az életünket és elgondolkodni azon, ha minden megy tovább ilyen ütemben, akkor 20-30 év múlva milyen vadállatokat fognak ismerni a gyerekeink.


hunprobalazs