A gazdaságos klíma-fűtés felmelegíti otthonát

A klíma berendezések kapcsán legtöbbször csak azt nézzük, hogy elegendő teljesítménnyel rendelkezik-e a készülék az adott helyiség lehűtéséhez. Pedig a technikai adatokból egy másik érdekes és fontos jellemző is kiolvasható, mégpedig az adott klímafűtés hatékonysága. Nem, nem írtam el, a gazdaságos fűtés klímával ma már kiválóan megvalósítható a modern és minőségi alapanyagokból készült klíma segítségével.

Mégis hogyan működik? A korszerű inverteres klíma nagyon leegyszerűsített működési elve szerint hűtéskor a helyiségben felmelegedett hűtőfolyadékot a szabadban lehűti, míg fűtéskor ennek pont ellenkezőjét kell csinálnia. Ennek óriási előnye, hogy egyetlen készülékben összpontosíthatjuk a helyiség hűtési és fűtési megoldását. A klímával történő gazdaságos fűtés további előnye, hogy klíma felszerelése és beüzemelése aránylag kis előkészületeket igényel. Ellentétben mondjuk egy földgáz-üzemelésű gázkazánnal, ahol már a kémény megépítése többszöröse a klíma szakszerű beépítésének. Már csak ezért is olcsóbb a klíma fűtés a gázfűtésnél.

Inverteres klíma-fűtés kevesebb energiafogyasztás

Inverteres klíma-fűtés kevesebb energiafogyasztás

Az is tény, hogy a modern inverteres klíma már töredék energiaigénnyel rendelkezik a korábbi termékekhez képest. A minden klíma technikai adataiban feltüntetett SCOP értékek között mára a 4,0 szinte általánosnak mondható a minőségi berendezések között, és természetesen vannak ettől nagyobb értékek is. A SCOP szám képes megmutatni, hogy az adott klíma 1 kW felvett energiából mennyi kW fűtési energia előállítására képes. A 4,0 esetén ez értelemszerűen 4 kW fűtési energiát jelent 1 kW felvett elektromos áramból. Így lehetséges, hogy a klíma fűtés felmelegíti otthonát, meglepően kedvező áron.

Gazdaságos klíma-fűtés otthonában és irodájában

Gazdaságos klíma-fűtés otthonában és irodájában

Ennek a jelentőségét ott tapasztalhatjuk meg, ha összehasonlítjuk a hagyományos gázkazánokkal. A Fisher Heat inverteres klíma SCOP értéke 4,0, amely mellé állítva egy modern kondenzációs gázkazánt akár 108% hatásfokkal (a számításokkal most nem untatnám), azt tapasztalhatjuk, hogy a klíma fűtés gazdaságosabb, mint a gázkazán. A klíma fűtés esetében egy szezonban akár 20–40%-kal kevesebb pénzt kell költsünk, hogy ugyanazt a fűtőértéket megkapjuk.

Gazdaságos fűtés klímával

Gazdaságos fűtés klímával

Mint látható, a gazdaságos fűtés klímával kiválóan megvalósítható, ráadásul egy készülékbe van integrálva a hűtés is. E miatt a klíma-fűtés és hűtés nem csak olyan helyeken javasolt, ahol nincs gáz vagy nincs lehetőség a kazán és a hagyományos fűtési rendszer kiépítésére, hanem szinte mindenhol.


hunprobalazs