A kognitív intelligencia az egész agyat érinti

A NUI Galway kutatói által vezetett nemzetközi tanulmány eredményeket tartalmaz az intelligencia neurális alapjaira, más néven általános kognitív képességre (IQ). Ez az új kutatás diffúziós képalkotásnak (DTI) nevezett képalkotó technikát alkalmaz, hogy betekintést nyújtson az IQ különbségekhez mind az általános populációban, mind pedig a rendellenességek, például a skizofrénia megnyilvánulásában.

Az eredményeket kommentálva, a vezető szerző, Dr. Laurena Holleran kijelentette: “A mai napig ez a szkizofrénia agyi szerkezetének és kognitív funkciójának legnagyobb metaanalízisének tanulmánya. A kognitív funkció idegi alapjának megértése elengedhetetlen a hatékony terápiák olyan rendellenességekkel kapcsolatos nehézségek megoldásában, mint például a skizofrénia, amelyekre a jelenlegi kezelések nem irányulnak. Ez azért fontos, mert a rendellenességgel kapcsolatos kognitív deficitek erősen megjósolják a társadalmi és funkcionális kimeneteleket, például a foglalkoztatást vagy a társadalmi kapcsolatokat.

A korábbi tanulmányok szerint az általános intelligencia az agy specifikus szürkeállomány területeire támaszkodik, ideértve az időbeli, a parietális és a frontális régiókat is. A tanulmány eredményei azonban azt mutatják, hogy az egész agyban a hatékony kapcsolat útvonalak olyan neurális hálózatot biztosítanak, amely támogatja az általános kognitív funkciókat. .” A tanulmány vezető szerzője, Gary Donohoe professzor szerint: “Ezek az eredmények számos szempontból elősegítik tudásunkat, hiszen bebizonyítottuk, hogy az agyszerkezet és az intelligencia közötti kapcsolat nemcsak a szürkeállományt, hanem a fehérállományt is magában foglalja.”A jövőben további kutatásokat szeretnének véghez vinni, hogy még tisztábban lássanak ebben a témában.


hunprobalazs