A konzoljátékok előnyei és hátrányai

A konzoljátékok népszerűsége még manapság is töretlennek mondható, annak ellenére, hogy egy jól felszerelt asztali számítógépen is lehet már kiváló grafikájú játékokat játszani. Ki ne emlékezne a régi, kezdetleges Nindento-játékokra, amelyek gyakran összehozták a családot vagy a baráti kört. Nos, a konzolok igencsak fejlettek lettek, hiszen számtalan abszolút élethű lövöldözős és sportlemez létezik, amelyek még meg is mozgatják a résztvevőket.

A konzol legnagyobb előnye talán mégis az, hogy társas tevékenységről van szó, hiszen amíg a számítógépen játszott játékok esetében leginkább csak hálózatban játszanak az emberek, ami ugyebár azt jelenti, hogy ellenfelünk akár a világ másik végén is lehet, addig a konzol esetében mind egy helyen vagyunk, és még szurkolhatunk is egymásnak. A konzol lehetőséget nyújt arra is, hogy a szülők és a gyerekek tudjanak minőségi időt együtt tölteni, még akkor is, ha épp odakinn kellemetlen az időjárás. Most pedig lássuk mi az, ami a konzol ellen szól! A helyzet az, hogy ezek a játék bizony rendesen megterhelik a szülők pénztárcáját, arról nem is beszélve, hogy szinte lehetetlenség lépést tartani a játék fejlődésével, hiszen néhány hónappal a vásárlás után akár már elavultnak is minősülhet.

A konzol másik hátránya, hogy annak ellenére, hogy komoly pénzeket fizetünk ki érte, a játékon kívül tulajdonképpen másra nem is használható. Persze, az utóbbi években megjelent játékok grafikája gyakran tényleg lélegzetelállító, azonban igazság szerint egy jól felszerelt asztali számítógépen is játszhatunk kiválóan kidolgozott, tökéletes képi- és hangi világgal ellátott játékokat. A számítógép már csak azért is minősül jobb választásnak a konzollal szemben, mert segítségével rengeteg egyéb tevékenységet is végezhetünk, kitűnő munkaeszköz, használható szövegszerkesztésre, prezentációk elkészítésére, szabadidőnkben filmet is nézhetünk, zenét is hallgathatunk, valamint élvezhetjük az internet által nyújtott korlátlan lehetőségeket.

A konzoljátékok tehát kétségtelenül jobban összehozzák az embereket, így nem következik be az az izoláció, amely számítógépen játszókat bizony gyakran utoléri, különösen, ha minden szabadidejüket a gép előtt töltik. Azonban, ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy mindkettőt megvegyük és kénytelenek vagyunk választani, akkor a számítógép minősül a praktikusabb választásnak!


hunprobalazs