A koriander jótékony hatása a szervezetre

Számos olyan fűszernövény van, amit előszeretettel használunk különféle ételek elkészítéséhez. Vannak köztük olyan is, mint például a koriander, aminek számos pozitív hatása van a szervezetre.

A koriander egy nagyon népszerű fűszernövény, amely leginkább az ázsiai gasztronómiában van jelen. A koriandernövénynek minden része ehető és leginkább őrölt formában találkozhatunk vele, azonban a friss levelével is lehet díszíteni és ízesíteni a különféle ételeket. Elsősorban azért egészséges, mert számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint például A-, C- és K-vitamint, káliumot, vasat, folsavat, kalciumot és magnéziumot. A koriander egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy erős a méregtelenítő hatása, és mivel antioxidáns tartalma magas, védi a sejteket is. Méregtelenítő hatása miatt jó hatással van a májra, a vesékre és a tüdőre is, csökkentve a máj-és vesekárosodás veszélyét is. Az ásványi anyagok és a benne található nyomelemek jó hatással vannak a szervezet kardiovaszkuláris rendszerére. Csökkenti a magas koleszterinszintet, szabályozza a szívverést és a vérnyomást.

A koriander nyugtató és izomlazító tulajdonságokkal bír, és az idegrendszerre is nyugtató hatással van. Csökkenti a stresszt és a szorongásos zavarokra is jó hatással van. Alvászavarok esetén is hasznos és a rendszeres fogyasztásával az alvás minősége is javul. A koriander levele jótékonyan hat az emésztésre, stimulálja az emésztőrendszert, enyhíti a rosszullétet és a hányingert. A korianderben található vegyületek hatással vannak a hisztamintermelődésre, emiatt pedig az allergiaellenes terápiáknak is kiváló kiegészítője. Kiegyensúlyozza a női hormonháztartást és jó hatással van az impotenciára. A koriander magjában található illóolajok antibakteriális hatásúak.


hunprobalazs