A közösségi oldalak használatának előnyei és hátrányai

Nagyon eltérő vélemények születnek arra vonatkozóan, hogy vajon jót tesz-e az embereknek (legfőképpen a fiatalabb generációknak), hogyha a közösségi médián szerepelnek. Ezek a vélemények nagyrészt elfogultak, és kicsit sem objektívek.

Viszont, hogyha egy kicsit jobban belegondolunk, ebben a témában nem is lehet objektíven véleményt alkotni és nyilatkozni, ráadásul nem is létezik egy egyetemes igazság erre vonatkozóan, amiben az emberek megegyezhetnek. A közösségi oldalak ma már annyira sokrétűek, hogy szinte lehetetlen egyetlen funkciót tulajdonítani nekik, és éppen ezért, nagyon nehéz érvényes kijelentéseket tenni arról, hogy jók/rosszak, hasznosak/hasztalanok lennének. Az átlagemberek leginkább a kommunikáció fenntartására, az információszerzésre, a reklámozásra, és a személyiségük megerősítésére, mások megismerésére alkalmazzák. Természetesen mindezek csak a felszíni dolgok, és a közösségi oldalak működése túlmutat ezeken: rejtett, de szándékolt manipulációk, reklámáradatok, és teljes befolyásolási szándék jellemzi őket. Nagyon fontos, hogy a használó mindezeket tudatosítsa, és tisztába legyen velük, mert ellenkező esetben sajnos nagyon könnyen átcsúszhat a dolog egy, az egyén számára nem túl kedvező játékba.

Hogyha azonban mindezeket tudatosítja a felhasználó, és képes arra, hogy szándékoltan csakis azokat a dolgokat használja ki, amelyek valóban hasznosak neki, és segítenek, akkor a közösségi oldalak nem lesznek hátrányos hatással rá, sőt. Azonban nagyon kell vigyázni arra, hogy az illető ne töltsön fölösleges időt a böngészéssel, és ne nézzen olyan tartalmakat, amelyek nem érdeklik őt igazából. Természetesen arra lehet számítani, hogy ilyen tartalmakkal így is úgy is találkozni fog, azonban az már egyéni választás kérdése, hogy ad-e nekik jelentőséget, és legfőképpen: időt az életéből.


hunprobalazs